Home » De club » Historie

📁 Historie 📅 dinsdag 08 januari 2013

Vooruitziende blik in 1922...

Onze voorvaderen hebben toch maar een vooruitziende blik gehad! Door op 14 november 1922 een voetbalclub op te richten met de naam RKVV Westlandia, heeft het Westland nu toch maar een vereniging, die als enige in onze streek qua naam het meest lijkt op die van de nieuwe gemeente Westland. En toch was het vooral in het begin ook een echte Naaldwijkse vereniging. Een rooms-katholieke club naast het neutrale VVN, waar pastoor Wierdels zijn parochianen niet graag in zag voetballen. Dat er in het Verenigingsgebouw aan de Dijkweg bij de oprichting ook voetballiefhebbers van buiten Naaldwijk bij waren, lag voor de hand. Zoveel gelijkgestemde clubs als tegenwoordig waren er toen nog niet in de buurt. Al gauw kwamen de aanwezigen onder leiding van voorzitter Pierre van Giesen tot een akkoord en meteen meldden zich al 28 leden aan. Tien dagen later toen er weer werd vergaderd, bleek het ledental al te zijn gegroeid tot 42. De penningmeester kreeg daardoor even zoveel guldens in kas, want het lidmaatschap kostte één gulden per jaar. Voor sommigen nog een aardig bedrag in die tijd. Groen en wit werden van meet af aan de clubkleuren. Van de parochie kreeg de club een stuk grond ter beschikking aan de Lange Broekweg, naast de boerderij van de familie Groenwegen. Vrijwilligers maakten het terrein in orde, zodat er vanaf 8 januari 1923 onderling kon worden gevoetbald, om de elftallen te vormen. Daar zijn ze prima in geslaagd en successen zijn ook in de latere jaren - naast natuurlijk ook tegenvallende resultaten - niet uitgebleven.

In het begin speelde Westlandia de competitie bij de RKF, Rooms-Katholieke Footballbond. Later werd dat de DHVB, oftewel de Diocesane Haarlemse Voetbalbond. Pas in de jaren veertig zijn de voetbalbonden in Nederland samengegaan in de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Daardoor speelde Westlandia in de daarbij behorende HVB, de Haagse Voetbalbond. In het seizoen 1945-1946 vond de promotie plaats naar de KNVB, vierde klasse. Daarna ging het steeds beter met Westlandia, dat in 1953-1954 promoveerde naar de derde klasse. In 1963 volgde promotie naar de tweede klasse, niet alleen voor het eerste, maar ook voor het tweede elftal. Vier seizoenen later was Westlandia weer derdeklasser.

Er volgde tien jaar waarin Westlandia een aantal keren dichtbij een promotie was maar het laatste stapje ontbrak er steeds aan. Toch, het moment om te gaan oogsten was halverwege de 70-er jaren aangebroken. De kern van het elftal bestond uit talentvolle spelers die een paar jaar eerder in de A-regionaal speelden en het diverse jeugdelftallen van betaalde clubs het bijzonder moeilijk maakte. De promotie in 1977 na de nacompetitie was een logisch gevolg. Twee jaar later was daar zelfs het kampioenschap in de tweede klasse met promotie naar de eerste klasse. Daarna zakt Westlandia in 1983-1984 weer wat terug, waardoor gedegradeerd werd naar de tweede klasse. Twee jaar later volgde zelfs degradatie naar de derde klasse.

historie1

2001: Westlandia promoveert naar de hoofdklasse, René van Schie gaat op de schouders

Het kampioenschap in 1991-1992 zorgde weer voor een opleving bij de club. Westlandia werd weer tweedeklasser. Maar dat duurde niet lang, want in 1994-1995 viel het eerste elftal weer terug naar de derde klasse. Vanaf 1997 ging het steeds meer crescendo met Westlandia. Trainer Richard Grootscholten heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Onder zijn supervisie werd Westlandia in kampioen en kon weer een trapje hoger naar de tweede klasse. Twee jaar later herhaalde de geschiedenis zich, Westlandia werd alweer kampioen en wist wederom de eerste klasse te behalen. Daarna was het nog niet op met de successen voor de club uit Naaldwijk. In 2000 werd de promotie in de finale van de nacompetitie nog gemist, SVVSMC was Westlandia met 1-0 de baas op het terrein van Excelsior Maassluis. Een jaar later echter volgde promotie naar het Walhalla van het amateurvoetbal: de hoofdklasse. Als eerste Westlandse vereniging had Westlandia het klaar gespeeld, ten koste van de amateurs van Feyenoord. In Barendrecht werd het na een waar spektakelstuk 3-2 voor de groenwitten. Na bijna tachtig jaar had de club het voor elkaar!

Westlandia is vanaf 2001 actief in de hoofdklasse, met een onderbreking van een jaar. In 2006 degradeerde Westlandia naar de 1e klasse, waar het een klasse apart bleek. Ondanks alle tegenspoed, er overleden in dat seizoen Nees Pellikaan (speler A-selectie) en Chris Zuur (speler B-selectie), was reeds op 11 maart 2007 de titel een feit. In het eerste decennium van de 20e eeuw zijn de deelnames, vijf in getal, aan het KNVB-bekertoernooi memorabele momenten. 10 mei 2009 geldt echter als hét hoogtepunt in de clubhistorie. Een langgerekt groenwit lint trekt over de snelwegen tussen Naaldwijk en Almere. Vervolgens zijn duizenden Westlanders getuige van de 0-2 overwinning op FC Omniworld waarmee Westlandia het kampioenschap in de hoofdklasse veilig stelt. Het algeheel kampioenschap van de zondagamateurs wordt amper drie weken later op een haar na gemist. Ondanks kansen en een overwicht blijft Westlandia tegen WKE op 0-0 steken, wat voor de club uit Emmen net genoeg is.

historie2

2009: Aanvoerder Marko van der Knaap en hoofdsponsor Hans van der Valk

Wie had dat in 1922 gedacht, toen Westlandia aan de Lange Broekweg de eerste aftrap plaatsvond. In 1931 verhuisde de club naar de Middelbroekweg, waarna in 1950 weer teruggekeerd werd naar de Lange Broekweg. In 1975 werden huidige velden aan de Hoge Bomen in gebruik genomen. Daar bevindt zich nu een accommodatie, die zich kan meten met heel wat clubs in Nederland.

Wanneer er mensen zijn die aanvullingen hebben op het item 'Eregalerij' stuur deze dan via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.