Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 431

UIT HET BINNENHOF VAN 9 OKTOBBER 1967

WESTLANDIA RUKT OP NAAR TWEEDE PLAATS

GEEN GOALS AAN DE LANGE BROEKWEG

Naaldwijk - De duizenden voetbal enthousiasten die het duel om de voorlopige bezetting tussen Westlandia en RAVA aan de Lange Broekweg te Naaldwijk hebben bijgewoond zijn getuige geweest van een spannende, sportieve wedstrijd, waarin men helaas het meest aantrekkelijke van het voetbalspel, de doelpunten, heeft moeten missen. Hierdoor eindigde de wedstrijd zoals hij begonnen was met 0-0 waarmede het duel onbeslist bleef en beide ploegen loon naar werken kregen, al waren de Westlandianen gedurende de gehele wedstrijd iets meer in de aanval. Dit komt vooral in het aantal hoekschoppen tot uitdrukking. Westlandia kreeg voor rust een zestal hoekschoppen te nemen op de RAVA-veste, terwijl RAVA slechts driemaal een hoekschop te nemen kreeg. In de tweede helft was dit zelfs zeven hoekschoppen voor Westlandia en wederom drie voor RAVA.

Over het algemeen kan gesteld worden dat twee gelijkwaardige ploegen elkaar bestreden, waarbij het jammer was dat het plaatsen van de ballen bij Westlandia aanzienlijk minder goed verzorgd was. Er werd vaak aan beide zijden nerveus gespeeld. RAVA bracht de bal aan het rollen, maar deze werd direct door Westlandia overgenomen. Dit resulteerde in de eerste hoekschoppen op de RAVA-veste, maar een venijnig schot van D. Elbers op de Westlandia-veste toonde aan dat er niet e spotten viel met de bezoekers. Westlandia kwam in de achttiende minuut heel dicht bij een treffer toen Ballering zich van zijn belager B. Borsjen wist te ontdoen maar de kruising van paal en lat kwam doelman P. v. d. Snoek te hulp. Spil A. v. d. Snoek wist in de 24e minuut een treffer van Kees van Dam naar een hoekschop om te buigen, terwijl een gevaarlijke inzending van G. Scholtes juist voorlangs het doel ging. Bij een hoekschop kreeg Ton Ballering de bal iets verkeerd op zijn hoofd waardoor de bal naast ging. Aan de andere kant waren er de snelle aanvallen via de vleugelspelers, waarbij vooral A, Kaats op rechts teveel werd vrijgelaten. Een hoekschop werd kundig door doelman Hoogerwerf geplukt. Vier minuten voor rust ontging de arbiter een duidelijk handsgeval van B. Borsjen zodat een penalty achterwege bleef. Een fraaie één-twee combinatie tussen Ballering en van Dam werd door van Dam goed ingeschoten maar doelman P. v. d. Snoek toonde zijn klasse. Bij het laatste fluitsignaal van de eerste helft knalde G. Scholtes de bal juist tegen de paal.

Vliegend schot

Wederom startte Westlandia met een serie hoekschoppen op de RAVA-veste en wederom was het D. Elbers die daarop aan de andere kant een vliegend schot juist over de deklat zag gaan. Op fraaie wijze werd een schuiver van A. Kaats – teveel vrijgelaten – tot hoekschop verwerkt. Toen in de achttiende minuut iedereen een schot van de doorgebroken Ton v. d. Voort verwachtte, plaatste hij de bal naar Ballering – die deze middag met zijn kopballen beslist geen geluk had – wiens kopbal ook nu weer naast ging. Een vliegend schot van g. Scholtes suisde rakelings naast. Aan de andere kant mocht men bij Westlandia niet mopperen dat door aanvalsleider P. Dekker – die de geschorste P. Schönherr verving – een goed aangegeven bal van Kaats onbenut werd gelaten. In de 28e minuut sprongen de RAVA-aanhangers – die met echt Haags accent hun favorieten vurig hebben aangemoedigd – omhoog voor een treffer, maar wegens buitenspel van P. Dekker ging dit feest niet door. Een schot van Ton v. d. Voort – minder goed op dreef – scheerde kruising van lat en paal, terwijl een misverstand tussen v. d. Voort en Ballering vlak daarop een goede kans teloor deed gaan Toen aanvoerde J. Jansen een steekje liet vallen reageerde Ton v. d. Voort direct maar hij schoot de bal juist over het doel. Aanvoerder Jansen redde zeer fraai toen Leo Fransen dan eindelijk de score zou gaan openen zij het ten koste van de elfde hoekschop. Het laatste kwartier was Westlandia duidelijk sterker en had beslist in die periode tot scoren moeten komen. Acht minuten voor het einde werd een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van RAVA zeer slecht genomen. Twee minuten later ontnam de arbiter aan Ton v. d. Voort een unieke scoringskans, toen hij verzuimde de voordeelregel bij een overtreding tegen Ballering toe te passen. Het overwicht van Westlandia werd steeds “zwaarder van druk” op de Haagse veste. Een schot van Kees van Dam werd goed gestopt, terwijl Visser slecht afwerkte bij de zoveelste hoekschop. Westlandia had een benauwd ogenblik toen Jac. Grootscholten ongelukkig over de bal struikelde en daarbij de bal met de hand beroerde in het beruchte gebied. Met Westlandia in de aanval floot de arbiter voor de laatste maal en waren de punten broederlijk gedeeld, waarbij beide ploegen de ranglijst met zeven punten aanvoeren, zij het dat RAVA er iets gunstiger voorstaat door een achterstallige wedstrijd.

In de volgende oude doos: Excelsior ’20 - Westlandia 15 oktober 1967.

Tonoudedoos