Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 433

Uit het Binnenhof van 23 oktober 1967

Misgreep doelman Hoogerwerf werd Westlandia (3-0) fataal

Naaldwijkers sterker dan Alblasserdam

Naaldwijk - Een sterker Westlandia heeft geflatteerd met 3-0 van het bezoekende Alblasserdam verloren. De inleiding van deze nederlaag – die eerst enkele minuten voor het einde de geflatteerde uitslag kreeg! – was een fatale misgreep van doelman P. Hoogerwerf die een beheerste terug kopbal van W. Grootscholten in de 30e minuut van de eerste helft al vallende uit zijn handen liet glippen. Bovendien ontbrak deze middag Vrouwe Fortuna aan de zijde der groen-witten, die vrijwel de gehele wedstrijd in het offensief zijn geweest maar paal en lat, alsmede een voortreffelijke doelman B. Schagen op hun weg vonden voor de meer dan de verdiende gelijkmaker.

Reeds in de vierde minuut kroop Alblasserdam door het bekende oog van de naald toen doelman Schagen handelend op moest treden bij een gevaarlijke terugspeelbal. Ook het Westlandia-doel ontkwam aan een doorboring toen de rechtsbuiten in het zijnet knalde en even later een vrije trap tegen de kruising van paal en lat buiten bereik van doelman Hoogerwerf belandde. Zowel Ballering als Kees van Dam kregen de bal bij een scoringskans niet onder controle, terwijl een terugspeelbaal van H. Scholtes goed afliep,

Jammer

Jammer dat het plaatsen bij de groen-witten zo slecht verzorgd was zulks in tegenstelling met Alblasserdam dat elkaar steeds opnieuw wist te vinden op maat. In de 24e minuut zag het ernaar uit dat Kees van Dam de score zou gaan openen maar van enkele meters voor het doel wist een voortreffelijk reagerende doelman Schagen de bal te stoppen, terwijl vlak daarop Ton v. d. Voort rakelings voorlangs het doel schoot.

In de 30e minuut kwam het fatale moment voor doelman Hoogerwerf bij een beheerste terug kopbal van W. Grootscholten, zodat Alblasserdam zeer fortuinlijk aan de treffer kwam. Behrtel liet in de 34e minuut de kans op de gelijkmaker onbenut door de bal enkele meters voor het doel over te schieten, terwijl een schuiver van Ballering fraai gestopt werd door doelman Schagen, die in deze wedstrijd enkele malen tot grote hoogte rees en de onder zware druk spelende defensie der Alblasserdammers stimuleerde.

Uit een serie hoekschoppen in de slotfase van de eerste speelhelft, waarbij Westlandia sterk opdrong kopte G. Scholtes buiten bereik van de doelman tegen de staander. Maar hoe hard de groen-witten ook werkten, het wilde deze middag totaal niet lukken. In de tweede speelperiode is Westlandia vrijwel alleen in het offensief geweest. Alblasserdam was tactisch met zeven en vaak negen spelers voor het heiligdom van doelman Schagen in de verdediging te vinden en bepaalde zich tot enkele uitvallen die echter bijzonder gevaarlijk waren daar slechts enkele groen-witten in de verdediging opereerden. Een vliegend schot van aanvoerder H. Scholtes suisde rakelings over het doel, terwijl doelman Hoogerwerf tijdig redde bij een gevaarlijke uitval van de oranjehemden.

Kansen

Een indirecte vrije trap tegen Behrtel werd ineens in  geknald en terecht geannuleerd als doelpunt. Zowel Ballering als van Dam en v. d. Voort kregen kansen op de gelijkmaker. Het was voor de Westlandianen met hun aanhang om moedeloos van te worden om aan te zien hoe een sterker Westlandia de gelijkmaker maar niet op het scorebord kon krijgen. Vier minuten voor het einde gaf Alblasserdam bij een uitval Westlandia de genadeklap doordat de rechtsbuiten zich vrij spelend bij een uitval de doelman verschalkte 2-0. Zelfs werd het één minuut later middels Detiger 3-0, waardoor de uitslag een zeer geflatteerd karakter kreeg. Het pleit voor de hardwerkende Westlandianen dat zij ondanks deze tegenslag met nog slechts enkele minuten te spelen bleven strijden om de meer dan verdiende eer te redden. Dat bij een voorzet van G. Scholtes andermaal de deklat en paal bij zijn kopstoot in de weg kreeg onderstreept ten volle hoe het deze middag de Westlandianen heeft tegen gezeten.

In de volgende oude doos: Sliedrecht - Westlandia 29 oktober 1967.

Tonoudedoos