Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 435

Oude doos 435

Uit het Binnenhof van 19 november 1967

Zwarte dag bij voetballend Westlandia

Kees van Dam en Wil Roos door beenbreuken geveld.

Voor voetballens Westlandia zal zondag 19 november 1967 als een zeer zwarte dag in de geschiedenis worden aangemerkt. Niet zozeer van het onnodig puntverlies door het 1-1- gelijke spel tegen HVV maar door het feit dat twee van zijn sympathiekste spelers door beenbreuken werden uitgeschakeld. Op de eerste plaats was het Wil Roos die in het reserveteam van de groen-witten spelend bij Lugdunum in Leiden in de eerste speelhelft werd getroffen door een gecompliceerde dubbele beenbreuk met wond, waardoor hij in Leiden in het ziekenhuis moest worden opgenomen, Vijf minuten in de tweede helft kwam Kees van Dam die gelijktijdig met een HVV-achterspeler naar de bal trapte zo ongelukkig terecht dat hij kuit en scheenbeen brak. Terstond werd hij naar het ziekenhuis Bronovo gebracht. Deze dubbele beenbreuk was enigszins fortuinlijker dan die van Wil Roos, daar bij van Dam de beide benen ( kuit- en scheenbeen) weliswaar gebroken waren maar nog op dezelfde plaats waren gebleven. In het ziekenhuis Bronovo kon men daarom volstaan met het aanbrengen van een gipsverband, waardoor van Dam in de loop van de avond per ziekenauto naar zijn woning aan de Dijkweg te Honselersdijk kon worden vervoerd.

Gelijkspel bij HVV

Westlandia begon aan deze wedstrijd bijzonder gehandicapt. Op de eerste plaats was daar Toon Visser die wegens rugklachten verstek moest laten gaan, terwijl Ton Ballering in de voorhoede ontbrak als gevolg van een oude dijbeenblessure. Zij werden vervangen door D. Post en Jac. v. d. Helm. Deze spelers hebben hard gewerkt, maar betekenden deze middag toch een duidelijke verzwakking van het team, dat overwegend sterker is geweest op het zeer zwak spelende HVV. Toen bovendien Kees van Dam door de beenbreuk uitviel, waarna G. Mulder de ploeg completeerde, was het in de voorhoede helemaal gedaan. Na een kwartier tempo loos voetbal kwam Westlandia het eerst aan bod, het resulteerde in de eerste corner die op niets uitliep. Westlandia kwam meer in de aanval maar het spel werd door het spelen in de breedte teveel opgehouden om verrassend te zijn. Dat Kees van Dam deze middag bijzonder veel pech had werd reeds in de 23e minuut duidelijk toen hij alleen voor oud-Naaldwijkdoelman J. K. Valstar verscheen en de bal nast het doel schoot. Het enige wapenfeit dat HVV in de eerste speelhelft op de grasmat deponeerde was na een half uur spelen toen C. Koen een verrassend hard schot juist onder de deklat plaatste, waar doelman P. Hoogerwerf met een zeer fraaie reactie de bal corner stompte. Jac. v. d. Helm kreeg vijf minuten later een unieke kans om de score te openen, maar alleen voor doelman Valstar knalde hij de bal eveneens naast. Aanvoerder v. d. Weg van HVV redde enkele minuten later ten koste van een hoekschop, waarmede het paniekerige spel van de gastheren werd geïllustreerd. Had Kees van Dam dankzij de aanvoerder v. d. Weg geen geluk in de 43e minuut zorgde J. K. Valstar met een fraaie reactie op een fraaie reactie op een gevaarlijke schuiver van Kees van Dam voor het voorkomen van de openingstreffer zij het te koste van een hoekschop.

Na een blanke ruststand was het de Westlandia-aanhang wel duidelijk dat de doelpunten in de tweede helft niet konden uitblijven. Het defensief spel van de HVV érs was zwak en leverde vele kansen op. Het gehavende Westlandia zag echter geen kans daarvan dankbaar gebruik te maken. Al na 5 minuten kwam het noodlottig moment voor Kees van Dam en alles wat groen-wit dierbaar is. Mulder verving daarna de onfortuinlijke van Dam. Leo Fransen leek vlak daarop toch te gaan scoren, maar in plaats van zelf te schieten meende hij dat Ton v. d. Voort er beter voor stond. Deze reageerde te laat zodat de kans verloren ging.

In de 13e minuut was het halfspeler P. Behrtel die een goede pass van Leo Fransen met een gericht schot afrondde 0-1. Een voorzet van de rechtervleugel werd oor Smit in het doel van Westlandia gestompt, hetgeen de arbiter niet ontging zodat de treffer terecht werd afgekeurd. In de 23e minuut gelukte het HVV op gelijke voet te komen met Westlandia/ Een overtreding van W. Grootscholten enkele meters buiten het strafschopgebied leverde HVV goedkoop een vrije trap op. Weliswaar stelden de groen-witten een muurtje op maar langs het muurtje……en de in zijn uitzicht belemmerde doelman P. Hoogerwerf verdween de bal in het doel, door de haarscherpe schuiver van Abendanom. Westlandia is in de slotfase wederom aanzienlijk meer in de aanval geweest, maar de alleszins verdiende en winnende goal bleef uit.

In de volgende oude doos doe ik u verslag van een krantenknipsel dat ik deze week van Wim Grootscholten kreeg Een afscheidswedstrijd van hemzelf en Jan Zeestraten, wel in ander tijdsbestek dan u gewend bent. Het gaat om een competitiewedstrijd uit de 1e klasse uit tegen Gouda als sluitstuk van de competitie op 18 mei 1980, pas 37 jaar geleden.

Mocht u ook eens een krantenknipsel tegenkomen over wedstijden van Westlandia 1, dan publiceer ik dat graag!

Tonoudedoos