Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 442

📁 Mooie verhalen 📅 maandag 22 januari 2018
Oude doos 442

uit het Binnenhof van 22 januari 1968

Vorige week kondigde ik u aan dat de volgende oude doos de wedstrijd zou inhouden die we tegen VOC speelden, dat was fout die meldde ik al in oude doos 437, excuses daarvoor.

Westlandia gaf voorsprong prijs

In de wedstrijd tegen Excelsior ’20 uit Schiedam. Naaldwijk- Op een goed bespeelbaar terrein, waar het zich volkomen door de dichte mist werd belemmerd, achtte de arbiter het spelen van Westlandia tegen Excelsior ’20 toch verantwoord. Een handjevol toeschouwers heeft weinig “gezien”. Westlandia is het meest in de aanval geweest, heeft wederom veel kansen gehad, maar scoorde slechts éénmaal. Daar Excelsior ’20 op de valreep ook de bal achter de wederom opgestelde doelman J. v. d. Ende wist te werken, werden de punten gedeeld. Westlandia was direct gevaarlijk, maar er was niemand bij om de bal in het doel te tikken toen doelman Speelmeijer de bal uit een voorzet van Leo Fransen liet glippen.

Ook Westlandia ontsnapte op het nippertje aan een tegenpunt toen W. Grootscholten de bal voor de voeten van de Excelsior-middenvoor tikte. Het schot ging echter tot opluchting van geheel Westlandia net naast. Bijna had na een half uur spelen Ballering succes na een bal toegespeeld te hebben gekregen van de weer opgestelde G. Scholtes, maar de doelman wist met een spectaculaire duik – waarna beide spelers moesten worden opgelapt – te redden. De hoekschop die daaruit resulteerde werd op maat door Leo Fransen voor de doelmond getrokken, alwaar G. Scholtes de lat op zijn weg vond toen hij de bal inkopte. Ook de schuiver van Ballering werd door de kundige doelman Speelmeijer gestopt.

Het was jammer voor de groen-witten, dat Ballering een voorzet van Fransen op een “haar” na miste. De arbiter had kennelijk een erg langzaam lopend horloge daar hij niet minder dan acht minuten te lang liet spelen. De tweede helft gaf een beter spelend Excelsior ’20 te zien, maar de groen-witte defensie hield stand al moest aanvoerder H. Scholtes een fout van achterspeler W. Grootscholten herstellen ten koste van een hoekschop. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied plaatste de middenvoor van Excelsior handig over het muurtje in de rechterbovenhoek maar doelman J. v. d. Ende toonde met een fraaie save dat hij zijn keeperswerk nog geenszins is verleerd!

Nadat dit eerste kwartier duidelijk in het voordeel van Excelsior ’20 was uitgevallen, kwamen de groen-witten weer iets meer aan bod. Bij een aanval van Westlandia werd Ton Ballering gevloerd in het beruchte gebied, maar de arbiter wuifde deze Excelsior-misstap weg. Vlak daarop kreeg Toon Visser een unieke kans maar alleen voor het doel verschijnend knalde hij de bal over. Toen de aanvalsleider van de in het geel gestoken Schiedammers doorbrak, redde doelman v. d. Ende door tijdig uit zijn doel te komen. G. Scholtes leek te gaan scoren, maar toen hij de bal juist iets te ver van zijn voet liet rollen, werd hij voor doelman Speelmeijer een gemakkelijke prooi. Volkomen verdiend nam

Westlandia in de 26e minuut de leiding. Een fraai genomen voorzet van Leo Fransen werd op even fraaie wijze via de binnenkant van de paal achter doelman Speelmeijer geplaatst 1-0. Excelsior raakte aangeslagen, maar verder dan een schot in het zijnet van Behrtel en een kopbal van Ton Ballering juist naast kwam er bij Westlandia niet uit. Onbegrijpelijk kon Excelsior in de slotminuut nog naast Westlandia komen terwijl de arbiter andermaal ….. drie minuten te lang liet spelen. Jammer voor de groen-witten die daardoor met de halve buit genoegen moesten nemen (Na 16 wedstrijden bevond Westlandia zich met 16 punten in de middenmoot).

In de volgende oude doos: Alblasserdam – Westlandia 28 januari 1968

Tonoudedoos