Home » Nieuws » In memoriam Aad van Veldhoven

In memoriam Aad van Veldhoven

📁 Nieuws 📅 zaterdag 30 september 2017
In memoriam Aad van Veldhoven

IN MEMORIAM AAD VAN VELDHOVEN

Vorige week woensdag bereikte ons het droevige bericht dat ons ere - lid en oud secretaris  Aad van Veldhoven op 88 jarige leeftijd is overleden.

Van 1956 tot 1972 is hij als secretaris bij de vereniging betrokken geweest.

In het jubileumboek “Westlandia scoort 75” heeft Aad uit de doeken gedaan wat hij zoal bij Westlandia te doen had en wat hij deed.

“Oud – secretaris aan het woord” kopte het Jubileumboek 1922-1997.

Aad komt niet zoveel meer bij de wedstrijden kijken, doch zegt hij dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hij kijkt op maandagmorgen altijd – wat ze gedaan hebben- .

Hij heeft ook nog gespeeld in het 3e en 4e elftal, maar later leek het de voetbal bobo ’s toch beter om Aad  zijn talenten bestuurlijk te gaan gebruiken.

In het clubblad van 4 februari 2015 blikte Jan v. d. Meijs met Aad terug op zijn Westlandia periode.

Die memoires drukken wij hieronder nogmaals af als ode aan een bevlogen bestuurder.

Moge het een troost zijn voor zijn vrouw Bep, zijn kinderen en kleinkinderen dat hij zoveel voor vele Westlandianen heeft betekend.

Namens het bestuur van RKVV Westlandia,

Ton Ballering

 

 

 

Westlandiaan in de vorige eeuw: Aad van Veldhoven

Vandaag ga ik op bezoek bij een voormalig secretaris. In 1956 kwam hij in het bestuur  van Westlandia en vervolgens heeft hij 16 jaar lang het papierwerk voor de vereniging verzorgd. En in zijn tijd was het nog echt papierwerk.  In 1972 nam hij afscheid om meer tijd en aandacht aan de opvoeding van zijn 3 dochters te kunnen besteden. Bovendien had hij een heel verantwoordelijke baan bij Cor Disselkoen, een exportbedrijf voor groente en fruit. Nog lang nadat hij uit het bestuur was, ging hij op zondag niet eerder naar bed, voordat hij de uitslag van Westlandia wist.

 

Uitstapje naar De Lier.

Aad van Veldhoven werd in 1928 geboren in Westerlee aan de Leeweg. Later werd dat  de Oranjesluisweg. Zijn vader had daar een tuin. Aad was de tweede van 13. Hij had een oudere broer, ’maar die tweede was bijdehanter, want die ging met de fiets naar school, met zijn oudste broer Piet achterop’. Op zijn vierde fietste hij al op de fiets van zijn vader met één been onder de stang. Dat gebeurde in een kas en hij reed pardoes in het glas. Van dat fietstochtje hield hij een groot litteken over.

Aad ging in De Lier naar de katholieke school aan de Van Rijnstraat. Hij zat onder andere bij de in De Lier legendarische hoofdmeester Bosman en haalde ‘voor een cent drop bij Paauwe’. 

De oorlog.

Midden in de oorlog kwam Aad van school af en liep vervolgens 3 jaar thuis.

Hij hield zich, 13/14 jaar oud vooral bezig met het bezoeken van het distributiekantoor (dat stond ongeveer op de plaats waar nu De Kandelaar is) om allerlei zaken die op de bon waren te halen.

In de oorlog was de omgeving van Westerlee verboden gebied. Midden op de rotonde die er toen was, stond een stuk geschut, dat bewaakt werd door Duitse soldaten. De tuin aan de Leeweg lag tussen de Duitse stellingen. Er waren enkele huizen in beslag genomen. In de tuin is er in de oorlog nooit iets gestolen, want je kon er eigenlijk niet komen.

In die tijd besefte Aad ook, dat de tuin niks voor hem was: ’Ze hadden niks aan mij in de tuin’. Meteen na de oorlog, 1 juni 1945 ging hij als jongste bediende aan de slag op het veilingkantoor van veiling vereniging Westerlee . 

Van De Lier naar Westlandia.

Voor de oorlog ging Aad met zijn broer Piet en anderen op zondag al kijken naar Westlandia. Maar eerst moesten de jongens naar het lof in De Lier. Dat begon om half 3, net als de wedstrijd van Westlandia . Als het lof na 3 kwartier afgelopen was, ’gingen als een speer binnendoor naar het veld aan de Middelbroekweg om te kijken naar onder andere Piet de Brabander.

Voetballen was voor vader Van Veldhoven uit den boze: ‘Poten kapot schoppen’.

In de oorlog kwam Aad al in Naaldwijk. Achter het vroegere gebouw De Harmonie was een ruimte waar jongeren naar toe gingen en activiteiten deden  onder leiding van de onderwijzer Chiel van Adrichem en ook Jan Bentvelzen en Koos Fransen. De St Jansgezellen. Daarvan kende Aad  jongens als Jan en Bep Klaauw, Jan vd Voort en Leo de Jong.

In 1946, 18 jaar oud, kon Aads vader hem niet meer tegenhouden en hij ging voetballen bij Westlandia. Hij tikte  een paar tweedehandsschoenen op de kop en ging voetballen. Na heel diep nadenken komt Aad  nog op twee medespelers: Adrie Vijverberg en Jan vd Voort ( die later naar Canada emigreerde). Hij speelde in het derde en het vierde. Aad begon dus niet al te jong aan een voetballoopbaan. Daarmee heeft hij uiteraard  niet de annalen van de vereniging gehaald. Hij verdiende zijn sporen als een uiterst serieuze secretaris.

Gevraagd door Jan Noordermeer.

Toen Aad thuis kwam van vakantie, meldde zijn moeder, dat er een jongen was komen vragen of hij zitting wilde nemen in het bestuur. Die jongen was Jan Noordermeer. Hij had de 5 benodigde handtekeningen verzameld en wilde Aad als kandidaat voor het bestuur aanmelden. Aad kende Jan Noordermeer wel als voetballer, maar  niet van zeer nabij. Hij denkt dat Jan in hem een bekwaam bestuurslid zag, omdat hij al bestuurservaring had. Aad was voorzitter van het KJMV( Katholieke Jonge Middenstandsvereniging).

Welke namen er op de kandidaatstelling stonden weet Aad niet.

Hij werd inderdaad benoemd in het bestuur en hij kreeg de opdracht om namens het bestuur zitting te nemen in de elftalcommissie. Deze commissie stelde de elftallen samen en Aad moest de spelers aanschrijven en de elftallen completeren, als er afschrijvingen waren. Hij regelde een soort kantoor in de bestuurskamer met een ‘secretarisplank’ en een eigen kast. Dat was aan de Lange Broekweg. Want thuis in Westerlee was er met dertien kinderen geen eigen kamer voor het bestuurslid van Westlandia.

De elftalcommissie

Deze commissie regelde de samenstelling en de opstelling van de elftallen.

Alle spelers moesten wekelijks aangeschreven worden, bij blessures moest er geschoven worden in de teams. Via de afgevaardigde namens het bestuur had dat bestuur een vinger in de pap bij opstellingen.

Spelers in militaire dienst was ook een probleem. Hoe vaak ik Wil Roos niet heb opgehaald van de kazerne en Harry Scholtes. Een geluk was nog dat ze in Den Haag gelegerd waren. Ik heb vele brieven geschreven naar kazernecommandanten om spelers die moesten wachtlopen, voor een paar uur vrij te krijgen. Dan ging ik ze halen en brengen.

‘En dan waren er soms van die druistige spelers. Daar heb ik ook veel mee te doen gehad om ze een beetje in het gareel te houden. Dat was vaak een kwestie van heel veel praten’.

In 1958 overlijdt onverwacht Jan Hulzenbosch, de secretaris van Westlandia. Het bestuur verzocht Aad toen zijn functie over te nemen. Dat heeft hij toen gedaan

 

Aads top 5 van Westlandia spelers:

1.Harry en Geert Scholtes, twee felle jongens

2.Wil Roos, een echte doelpuntenmaker.

3.Joop vd Enden, een heel goede keeper.

4.Piet Verbeek, net zo’n goede keeper.

5.Jan Vogels, een stoere verdediger

Buitencategorie

Jan Noordermeer, beste Westlandiaspeler ooit. / Coen Bentvelzen, een rots in de ‘Westlandiabranding’.


De voorzitters.

  1. J. Damen is de eerste voorzitter, die Aad kort meemaakte. Hij was een man van aanzien, hij had ook een bepaald gezag.

‘Ik heb ook nooit Geert tegen hem gezegd. Het was altijd Meneer Damen’.

Hij was ook zeer behoudend. Aan de Lange Broekweg  stond de tijd niet stil. Na afloop van trainingen en wedstrijden konden spelers ook douchen. Toen een speler een keer naakt door de gang had gelopen werd de onverlaat geschorst.

Voorzitter Wim vd Haak. De accommodatie aan de Lange Broekweg werd uitgebreid met een tribune. Deze tribune verhuisde later mee naar sportpark De Hoge Bomen.

De volgende voorzitter die op Aads pad kwam, was Bernhardt van Oeffelt. Hij was geen lid en werd rechtstreeks in het bestuur gekozen. Hij was hoofd Sociale Zaken in Naaldwijk. Een ambtenaar. Aad heeft ook nog heel kort Frans Batist meegemaakt. 

De geestelijk adviseur.

Aad heeft ook nog de tijd meegemaakt van de geestelijk adviseur, de vertegenwoordiger van de parochie. Hij herinnert zich kapelaan Von Fisenne, een fanatiek supporter van de club.

Heel goede herinneringen heeft Aad aan kapelaan Olsthoorn. Hij vertelde hem zo’n beetje als eerste van zijn trouwplannen. Vervolgens regelde de kapelaan een schitterende trouwplechtigheid op 28 december. Een datum waarop de kerk nog prachtig versierd was vanwege de kerstvieringen. Er kwam een mis met 3 heren én hij regelde samen met de juniorencommissie  een erehaag van junioren in de Adrianuskerk. Ja dat was prachtig.

De geestelijk adviseurs hadden niet zoveel inbreng tijdens vergaderingen. Zij moesten er alleen op toe zien dat er niets gebeurde dat in strijd was met de beginselen van het katholieke geloof.

Uit het bestuur

In 1972 was Aad op een punt gekomen dat baan (multinational Disselkoen) en hobby (secretaris rkvv Westlandia) niet meer te combineren waren. Bovendien wilde hij meer tijd vrij maken voor zijn 3 dochters, die hem vooral zagen ‘als de vader van de patat’. Westlandia bleef zijn club, hij volgt de verrichtingen van het eerste elftal nog met grote interesse. Soms kwam hij nog kijken. Maar sinds een paar maanden weet hij: ‘Jk moet niet meer naar wedstrijden gaan vanwege mijn hart’. Aad van Veldhoven kijkt met voldoening terug op zijn jaren als secretaris van Westlandia.

 

 

 

Deel dit artikel met je vrienden