Home » Senioren » Zondag » ‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’

‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’

📁 Zondag 📅 maandag 30 april 2018
‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’ ‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’ ‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’ ‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’ ‘Hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal?’

Deze vraag is het antwoord dat Pieter Jongmans geeft op de laatste vraag. We zijn in gesprek gegaan met Pieter omdat hij met zijn team Jong Westlandia (zo 2) met nog 3 wedstrijden te spelen al kampioen is geworden in de Reserve Hoofdklasse op zondag. Dat is een prestatie waarop elke Westlandiaan trots is, waarmee de trainer/coach erg blij is, want als hij terugkijkt op het afgelopen seizoen is het kampioenschap zeker niet zomaar komen aanwaaien.

‘Ik ben een echte sportfanaat.’ Voetbal kwam voor Pieter pas op de 3-de plaats na judo en tennis. Vanaf zijn tiende ging hij voetballen en toen hij 16 was debuteerde hij bij Verburch in het eerste elftal, waarna de volgende stap was Westlandia A1 met Bob van Bohemen als jeugdtrainer en Dolf Zwinkels als leider. In dat elftal voetbalde hij o.a. met Ruud Bijl en Steven v.d. Mark en eerder ook nog met Joost van Schie.

In de senioren toen hij in Tilburg Sport Management en Marketing ging studeren speelde hij een jaartje in Honselersdijk 1 met Leo Lievaart en Marco Gardien. Hij verruilde Honselersdijk voor Quick. Daar werd hij gevraagd voor het eerste en tegelijkertijd trainde hij de B1 bij Quick. Op zijn 28-ste stopte hij met veldvoetbal bij De Haantjes vanwege 3 jaar veel blessureleed. De toenmalige Quick-trainer Frans Danen stelde Pieter voor om wederom B-trainer te worden. Pieter merkte dat hij dat echt leuk vond. Toen hij wilde doorschuiven naar de A, was de mogelijkheid er niet.

Toen kwam Westlandia weer in beeld. Via Chris Koehler, die steeds contact had gehouden. Die hem regelmatig vroeg om terug te komen naar De Hoge Bomen. Werd hij uitgenodigd door de huidige TC van de jeugd. Pieter was weer toe aan een nieuwe stap. ‘En Westlandia was de eerste club waar ik naar toe zou willen.’

Ik heb er gevoetbald en ken er de mensen. Ik hou van prestatievoetbal. Dat zoek ik ook. Westlandia leidt daar voor op. Bovendien is het een familieclub met een grote achterban. En de vereniging wil vooruit en loopt in sommige zaken voorop. Denk bijvoorbeeld aan Westlandia-TV / video-analyse.

Pieter trainde 4 jaar de A1. Als hij daarop terugkijkt, ziet hij een opgaande lijn. In zijn eerste jaar bij de A1 handhaafde het team zich in de 3-de divisie. In het volgende jaar promoveerde de A1 via de nacompetitie naar de 2-de divisie.

In het daarop volgende jaar werd een periodetitel binnengehaald, maar haalde in de finale de promotie naar de 1e divisie net niet. Wel won het team met o.a. Mark v.d. Zalm en Miquel van Dijk de KNVB-beker.

In zijn 4e jaar met een krappe selectie en veel eerstejaars A-spelers en enkele tweedejaars spelers als Vince vd Knaap, Rody Bakker en Leroy Klootwijk was het begin van het seizoen dramatisch. Na 6 wedstrijden stond het team stijf onderaan, maar we eindigde toch nog als 6-de. ‘Dat voelde ook bijna als een kampioenschap.’

Na 4 jaar trainer van de A1 te zijn geweest, was Pieter toe aan een nieuwe uitdaging. Hij wilde weer een stap maken. Westlandia was op zoek naar een trainer voor zondag 2. Men wilde de kant op van een Jong Westlandia, een tweede team waarin spelers werden klaargestoomd voor de A-selectie en spelers een extra zetje te geven naar de hoofdmacht. ‘Ik wilde bij Westlandia blijven en ik zag het wel zitten die groep te trainen.’ Maar daar is niet zoveel van terecht gekomen, omdat zowel de zondag- als de zaterdagselectie te weinig spelers hadden. Dat betekende bijvoorbeeld dat spelers uit JO19-1 vaak invielen.

Pieter had nooit dezelfde spelersgroep. Tactisch trainen was niet mogelijk. Wel waren er vaste afspraken in het veld. Er wordt gespeeld vanuit de organisatie en met de instelling om er alles uit te halen om een zo goed mogelijk resultaat te halen. In het begin van de competitie had het team een matige start. Langzamerhand kwam er een stijgende lijn in het spel van Jong Westlandia. Het team won zijn wedstrijden en werd koploper. Zondag 15 april kon het tweede team kampioen worden. Oliveo 2 was de tegenstander. Het werd een eenvoudige en ruime overwinning voor Westlandia zo2. Het werd 7 – 2. Het eerste doelpunt was er een uit het boekje . Het begon bij Floris, via Jop Verhagen werd Youssef el Baouchi op rechts weggestoken. Hij gaf vervolgens de voorzet naar Stef Geertsema, die van links kwam aanlopen. Hij schiet de bal bij de tweede paal binnen. Pieter heeft deze aanval nog scherp op het netvlies. Na een een-tweetje tussen Chido Ugwunna en Leroy Klootwijk schoot de laatste fraai binnen.

Er waren doelpunten van Leroy Klootwijk(3x), Jop Verhagen, Chido Ugwunna en Stef Geertsema.

Na het kampioenschap komt er nog een toetje. Pieter moet met zijn team de NK kampioensbeker, die vorig jaar binnengehaald werd verdedigen. Dat wordt zeker niet gemakkelijk, maar dat is zeker een mooie uitdaging.

De eerste wedstrijd is vastgesteld op woensdag 30 mei hoogst waarschijnlijk tegen Quick Boys 2.

Pieter Jongmans gaat in het volgende seizoen Westlandia verlaten. Hij wordt bij een andere liefde, Quick, het Hoofd Jeugdopleidingen. Westlandia verliest met hem een trainer die over grote communicatieve vaardigheden beschikte, waardoor hij een elftal kon laten spelen, zoals hij het in zijn hoofd had.

Wat doet Westlandia goed?

‘De vereniging kijkt naar de breedtesport. Er zijn heel veel vrijwilligers. Die worden regelmatig in het zonnetje gezet. Er is een prestatiecultuur. Er worden steeds stappen vooruit gezet. Ineens was er een videoruimte, er kwam een digitaal scorebord. Westlandia TV is een belangrijke vernieuwing.’ Dit moet de club blijven doen, zodat ze voorblijven t.o.v. andere in de regio.

Wat kan beter?

‘Die vraag stel ik mijn gasten ook altijd. Westlandia leidt op voor het eerste elftal van Westlandia, maar eigenlijk vaak ook voor eerste elftallen in het hele Westland. Denk bijvoorbeeld aan Pascal Broch en Kevin Bogaards, doorgebroken bij FC ’s-Gravenzande, Tim v.d. Voort en Lars v.d. Berg, die vertrokken naar Maasdijk en Youri Riepe, Joey Valstar naar Honselersdijk en Gino Bozuwa naar Lyra.’

De vraag die de club iedere keer moet stellen is, hoe krijgen we Westlandianen in het eerste elftal!

Het antwoord is niet zo makkelijk op een presenteerblaadje af te leveren. Het heeft te maken met heel veel factoren, zoals: middelen, mogelijkheden en keuzes. Wat moeten we daar voor doen en wat moeten we daar voor laten. Daar heb ik wel mijn ideeën over.

Na 5 mooie jaren kan Pieter terug kijken op ‘veel plezier’ en zeer goede resultaten met dank aan

Assistent-trainers: Jordy de Wit, Rob Klop en Glenn Boon

Leiders: Mart v Holsteijn, Marcel Duijvestijn, Fred Krouwer (busvervoer), Leon v.d. Wandt, Marcel v.d. Berg, Igor Delfgauw (leider/assistent scheidsrechter)

Video-analist: Jesper Slierendrecht

Fysio: Tirza Olsthoorn, Peter Hoogerwerf en Jasper Kouwenberg

TC: Stefan Alberts, Leo Schelvis, Peter Verbeek, Richard v Schie en Geo v.d. Wilk

 Alle spelers die meehielpen om het kampioenschap binnen te halen:

1 Stijn van Beek (aanv.)
2 Levi Gardien
3 Rody Bakker
4 Floris Groot
5 Rik van Schie
6 Youssef el Baouchi
7 Jop Verhagen
8 Raghib Agnak
9 Vince vd Knaap

10 Leroy Klootwijk
11 Jedsel Markes
12 Brandon Tichum
13 Salah el Mhamdi
14 Mark vd Zalm
15 Chido Ugwunna
16 Jasper Kouwenberg
17 Jari Duijvestijn

18 Stef Geertsema

A-spelers: 
Desley Bransen
Killian van Mil
Danny de Wit
Revy Verbeek
Rick v Schie
Jesse Schelvis

 

 De foto’s bij dit interview zijn o.a. uit de wedstrijd Jong Westlandia - Laakkwartier 2. Het team won die wedstrijd gemakkelijk met 9 - 0.

JvdM

Deel dit artikel met je vrienden