Home » Niet gecategoriseerd » Oude doos 494

Oude doos 494

📁 Niet gecategoriseerd 📅 woensdag 08 mei 2019
Oude doos 494

“Het zal voor de jongens even wennen zijn” schrijft de Haagsche courant in mei 1969

Westlandia trainer Frans Schrurs eist conditie en mentaliteit
Den Haag - Frans Schrurs, Westlandia ’s nieuwe trainer, spreekt duidelijke taal over zijn plannen met de Westlandse derdeklasser in de komende competitie. “Westlandia” oordeelt hij,

“heeft in het verleden dikwijls een verdedigende tactiek gevolgd. Dat systeem gooi ik als eerste overboord. Offensief spel met twee aanvallende backs, met dit moderne voetbal zal de door mij gevormde formatie zich presenteren. Gelukkig krijg ik daarvoor goed spelersmateriaal tot mijn beschikking.

Een ruime, bijna 30 jarige voetballoopbaan bij het Haagsche Laakkwartier, hebben de nieuwe oefenmeester een voetbalwijsheid geschonken die hij las succes als trainer bij DUNO, ODB en Vredenburch heeft overgebracht. Waarom koos hij uit een aanbod van vijf verenigingen – waaronder VIOS en Blauw-Zwart – juist Westlandia als voortzetting van zijn trainersloopbaan.? “Omdat verklaart Frans Schrurs “het Westlandse voetbal mij enorm is gaan boeien. De laatste tien jaar is dat in alle opzichten verbeterd. Er is een flinke kentering ten goede gekomen. Vroeger stond immers een stadse ploeg ver boven een Westlandse. Tegenwoordig is dat verschil niet alleen overbrugd, maar zijn de rollen veelal omgedraaid. Het puur harde voetbal van weleer heeft plaatsgemaakt voor meer techniek en beter spelinzicht. Waarom ik speciaal aan Westlandia de voorkeur gaf? Omdat ik vrij mandaat heb gekregen. Dat was één van mijn eisen al zal ik met Bentvelzen nauw overleg plegen”.

Discipline
Degenen die Frans (“petje”) Schrurs reeds langer kennen, weten dat hij een man is met zelfdiscipline. Eist hij deze eigenschap ook van de Westlandianen? “Ik ken die Westlanders en weet dat het beste jongens zijn”, antwoordt hij. “De spelers zullen aan mij een trainer uit de harde school hebben. Hoge eisen stel ik aan conditie en mentaliteit: Twee punten die centraal staan in mijn trainingsschema”.
Het antwoord op de vraag met welk elftal Westlandia aan de competitie gaat deelnemen kan, volgens trainer Schrurs, elke speler zichzelf geven. “Want”, zegt hij, “uit 35 geselecteerden formeer ik twee elftallen van alleen de beste spelers. Namen zeggen mij niets. Ik wil geen jongens die alleen ’s zondags 2x45 minuten voetbal als hun hobby beschouwen. Ik wens spelers die zeven dagen in de week leven voor hun liefhebberij”.

Idealist
Frans Schrurs geeft gelijk toe dat hij een idealist is, wiens streven naar perfectie nog een schier eindeloze weg heeft af te leggen. “Maar” stelt hij, “met vertrouwen in eigen kunnen kom je heel ver. De trainer geeft alleen maar les, maakt de jongens bid wijs, de rest moet de speler zelf doen.
Om dat zelfvertrouwen te sterken huldig ik het standpunt: traint je tegenstander tweemaal in de week, dan Westlandia driemaal. Prestatie vraagt prestatie . Pas dan bereik je wat en omdat we nu eenmaal als derdeklasser niet frequent op een ander systeem kunnen overschakelen, moeten we consequent een zo sterk spel spelen, gebaseerd op een straf schema, dat je daarmee de tegenpartij overwint.
Deze inzet beschouw ik in feite tot de plichten van elke speler. Pilsje drinken en sigaretje roken, kort vóór of na de wedstrijd is bij mij daarom ook taboe. Het zal voor de jongens even wennen zijn”.
Trainer Schrurs weet dat Westlandia spelers heeft die uit het goede hout gesneden zijn: aan wie hij hoge eisen kan stellen om evenredig hoge ogen te gooien. “Want” besluit hij “er is fijn materiaal om mee te werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Westlandia weer tot aan de top van de ranglijst weet door te dringen”.

Aan het einde van het seizoen 1969/1970 bezette Westlandia de 5e plaats

In de volgende oude doos: Westlandia bestuur nodigt de selectie uit op 21 juni 1970 voor een tripje naar het KNVB centrum in Zeist .

Deel dit artikel met je vrienden

ING Banner breed

 

NIEUWS - senioren

Kleurrijk duel in Veghel voor zo. 1

Een lang en zwaar seizoen in de 3e divisie eindigt voor ons groen-witte vlaggenschip met een lastige wedstrijd tegen  nr. 13  Blauw-Geel'38 (33 gespeeld 40 punten). De lat voor rechtstreekse handhaving ligt dit seizoen nml. nog hoger dan voorgaande jaren. In seizoen 2016-2017 waren voor de veilige 14e plaats slechts…

Lees meer

NIEUWS - dames en meisjes

Uitslag loterij Dames

Onderstaan de uitslag van de loterij. De prijzen kunnen dinsdag tussen 19-21 uur op de club in de kantine worden opgehaald. Na dinsdag kunnen alleen de houdbare prijzen, dus cadeaubonnen en geldprijzen nog opgehaald worden. Mochten mensen vragen hebben over hun prijs kunnen ze mailen naar: dewestlandiadames@gmail.com , een…

Lees meer

NIEUWS - junioren

Sportkamp 2019  2

Sportkamp 2019 2

Beste ouders/verzorgers van de kampgangers! De voorbereidingen voor het sportkamp in Wanssum zijn in volle gang. De uitnodiging voor de ouderavond en de kindermeeting zouden jullie allemaal in jullie mailbox moeten hebben ontvangen. Mocht je hier nog niets over hebben gehoord, stuur dan een mailtje naar:…

Lees meer

Vrijwilligers gezocht!

GEZOCHT:

Ik organiseer al sins enige jaren het jaarlijkse sportkamp naar Wanssum voor de voetbaljeugd in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Komend jaar zal ik dit echter, ondanks dat het erg leuk is om te doen, voor de laatste maal doen. Nu ben ik dus op zoek naar een enthousiast iemand die het stokje vanaf volgend jaar van mij wil gaan…

Lees meer