Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 462

Oude doos 462

Uit de Haagsche Courant van maandag 16 september 1968

Technisch beter Naaldwijk verliest, fair pittig duel van Westlandia 3-2

Techniek is één van de belangrijkste pijlers van het voetbalspel. Maar dat dit alleen niet voldoende is om tot een overwinning te komen heeft Naaldwijk ervaren in de plaatselijke ontmoeting tegen Westlandia. De witkielen waren technisch beslist beter dan de groen-witten, maar de groen-witten compenseerden dit gemis door een grotere dosis enthousiasme terwijl zij bovendien uitstekend profiteerden van een morele inzinking van de Naaldwijkers waardoor zij erin slaagden en schijnbaar verloren wedstrijd om te buigen naar en 3-2 overwinning. Een overwinning die voor een groot deel te danken is aan het uitstekende werk van doelman Martin Grootscholten. Het is een faire, pittige strijd geworden tussen de plaatselijke elftallen. Een strijd die halverwege dus in het voordeel van Naaldwijk beslecht leek te zijn omdat de withemden met een – wellicht te kleine – 0-1 voorsprong aan de tweede helft konden beginnen. Maar toen zij daarna in technisch aardig maar te kort spel bleven volharden en toen de defensie wat foutjes maakten, buitte de enthousiaste Westlandia-ploeg dit uit om de achterstand om te zetten in een 3-1 voorsprong die in de laatste minuut wat werd verkleind. De eerste gevaarlijke aanvallen werden door Westlandia ondernomen. Ton Ballering en Kees van Dam vonden elkaar, maar de passes waren te onzuiver, terwijl de voorzet van eerstgenoemde juist te hoog was om de Westlandia supporters te laten juichen. Naaldwijk ging het spel verplaatsen. De bezoekers combineerden lustig en toen na een voorzet van Dekker Wuyts plotseling opdook en het net liet trillen was het voor Naaldwijk een teleurstelling dat de arbiter kennelijk buitenspel had geconstateerd. Nietsvermoedend gingen de Naaldwijkers verder, al had Leo Dekker in Dick Post zijn mannetje gevonden. Een schot van D. Hoogkamer ging naast terwijl een afstandsschot van Ton van Veldhoven doelman Tamerus in actie bracht. Naaldwijk werd sterker. De vlotte combinaties van Dekker, Wuyts en Goedendorp misten echter de “afronder”. En passant trachtte Westlandia met snelle uitvallen via Ton v. d. Voort en Ton Ballering tot succes te komen, hetgeen evenmin gelukte.

Verdiend

Overigens was het verdiend dat Naaldwijk na 25 minuten de leiding nam. Een pass van de Zoete, een niet begrijpen van Scholtes bracht Jan Goedendorp in schietpositie en het was 0-1. Gelijk deed de hardwerkende blonde Gerard Mulder de hoop bij de Westlandianen herleven. Er werd redding gebracht. Vervolgens oogsten Leo Fransen en Klaas Weststeyn om beurten succes door uit onoverzichtelijke situaties als overwinnaar tevoorschijn te komen. Doelman Grootscholten kreeg meer werk te verrichten. Verschillende hoekschoppen maakte hij fraai onschadelijk, terwijl Hoogkamer het leder net over kopte. Tegen de rust kwam Westlandia wat opzetten, doch nu stond d. Hoogkamer succes in de weg, terwijl P. de Zoete vervolgens de buitenspelval in werking stelde. Daar de groen-witten in hun verdediging bergen werk bleven verzetten en de Naaldwijkers wat talmden met schieten brak de rust aan met een verdiende voorsprong voor Naaldwijk

Te individueel

In de tweede helft – toen Dook v. d. Ende de geblesseerde Dick Post had vervangen - waren wederom de eerste aanvallen voor de gastheren, daarbij moest de lange Klaas Weststeyn – die daarna danig terugviel – redding brengen na een gevaarlijke vrije trap van Herman Wolters. Ondertussen had Dekker het doel iets te hoog gezocht en ondervond Ben Wuyts de permanente bewaking van Wolters. Kees van Dam en Veldhoven kwamen nog niet tot scoren maar na een kwartier werd het toch gelijk. Veldhoven nam een vrije trap, Welke doelman Tamerus niet onder controle kreeg en daar de witte verdedigers niet toesnelden en Gerard Mulder dat wel deed was het 1-1. Wel poogden – in de regen – Goedendorp de bezoekers weer aan een voorsprong te helpen, maar dat ging niet.

Het werd een spannende strijd, waarin de witte verdedigers onvoldoende acht sloegen op de rappe Westlandia-aanvallen en waarin de Naaldwijkers te individualistisch speelden. Dit was een kolfje naar de voet van de gebroeders Scholtes.

Hoe gevaarlijk die rushes van de Westlandia buitenspelers waren, bewees Ton Ballering door prachtig langs de lijn te gaan een witkiel te passeren, naar binnen te zwenken en met een schitterend schot Tamerus het nakijken te geven. Een fraai doelpunt dat uiteraard met grote vreugde in het Westlandia-kamp werd begroet. Dat was 2-1...en al ging D. Hoogkamer er nog even tussenuit.... Het werd plaats verwisselen. Westlandia zag en greep die kans temeer toen een blunder van de overigens hard werkende J. Rombout op de juiste wijze door Kees van Dam werd afgestraft (3-1). Naaldwijk geloofde niet meer in eigen kunnen..... en toch hadden de gasten nog kansen, maar de doorgebroken Goedendorp schoot tegen de paal. In de laatste faze moest aanvoerder Frans van Galen zich laten vervangen door C. Haring. Wel had eindelijk Adr. Hoogkamer succes toen één van zijn vele kogels in het net verdween (3-2) maar voor de hardwerkende groen-witten waren de zorgen verdwenen omdat in de volgende minuut arbiter v. d. Togt een einde aan dit pittige maar faire duel maakte. Een duel waaraan Westlandia wat meer en Naaldwijk wat minder overhield dan waarop de ploegen qua veldspel recht hadden. In 3C gaan Westlandia, Verburch, EDS en Nieuwenhoorn aan de kop met 4 uit 2, ADS, DRL, IFC en Unio hadden allen 0 uit 2, Naaldwijk, Portugaal, Stolwijk en Velo behaalden 2 uit 2

In de volgende oude doos: ADS - Westlandia op 22 september 1968

Tonoudedoos