Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 466

Oude doos 466

📁 Mooie verhalen 📅 maandag 08 oktober 2018
Oude doos 466

Uit de Haagsche Courant van 20 oktober 1968.

Tweede helft maakte wedstrijd Westlandia tegen Unio goed 2-1

Naaldwijk - Na een tempo loze en een zeer matige eerste helft heeft Westlandia in de tweede helft de voetbalenthousiasten van een aanzienlijk aantrekkelijker tweede helft laten genieten. Dat het tenslotte met slechts 2-1 met de hakken over de sloot kwam berust alleen op het feit, dat in deze tweede periode veel kansen onbenut werden gelaten.

Het enige wapenfeit van de eerste helft was in de 17e minuut toen de Unio goalie met een snelle reactie een door Leo Fransen van korte afstand ingeschoten bal uit zijn heiligdom rammelde. Overigens mocht halfspeler Veldhoven niet klagen dat de voortreffelijk leidende arbiter zijn duidelijk natrappen van de linksbuiten mild opnam. Bijzonder jammer is een dergelijk incident.... En dan van een speler die het qua spel beslist niet nodig heeft. Nadat na een zes minuten spelen Ton v. d. Voort zich door Fr. Zeestraten had laten vervangen, leek het wel dat er in de voorhoede met meer elan werd gespeeld. Er kwam een zeker vuur in het spel der groen-witte aanvallers. Vooral Lo fransen op rechts kwam er steeds beter in en toen de overigens uitstekend keepende doelman van Unio bij één van deze voorzetten volkomen misgreep kreeg Kees van Dam een kans die echter onbenut bleef. Nadat Unio ’s rechtsbuiten een ziedend schot had losgelaten dat rakelings de kruising van paal en lat scheerde, was het in de 8e minuut dat Leo Fransen een voorzet lanceerde. De doelman greep wederom mis en Ton Ballering reageerde prompt om de bal in te koppen 1-0. Westlandia trachtte door te drukken en Unio kwam met de rug tegen de muur.

Goed doorzettend werk op rechts van Ton Ballering bood G. Mulder een droomkans, maar enkele meters voor het doel knalde Mulder de bal hoog over. In de 12e minuut kwamen de groen-witten verdiend aan een 2-0 voorsprong. Nadat Ton Ballering had gemist op een voorzet van invaller Zeestraten, was het Ton van Veldhoven die de kans in een treffer omzette.

Even kwam Unio terug en een vrije trap scheerde rakelings langs het Westlandia-doel. Westlandia kroop door het bekende oog toen doelman Grootscholten de bal bij een inzending liet glippen. Westlandia bleef in de aanval. De doelman reageerde goed op een felle inzending van Leo Fransen, terwijl in de 21e minuut een voorzet van Kees van Dam door Zeestraten in het zijnet werd gekopt. Zeestraten had overigens geen geluk met zijn kopstoten daar in de 28e minuut de bal voorlangs het doel ging. Vrij voor het doel staande liet Zeestraten het even later in de afwerking afweten. In de 34e minuut speelde de Unio-halfspeler op zijn doelman terug, maar had daarbij een attent reagerende Ton Ballering over het hoofd gezien. Deze kans werd door Ballering tegen de paal geknald. Terwijl velen het terrein reeds verlieten, halveerde Unio met een geboden kans op een presenteerblaadje de achterstand. Zes minuten voor het einde plaatste de rechtsbuiten de bal naar de volkomen ongedekt gelaten aanvalsleider, die heel rustig de bal achter doelman Grootscholten kon deponeren.

Hoogspanning

De resterende minuten verliepen onder hoogspanning waarbij Westlandia betere kansen kreeg op een hogere score dan Unio op de gelijkmaker. Een gelijkmaker overigens die volkomen onverdiend had geweest voor Unio. Gelet op de 2-1 zege van Verburch zal het aanstaande zondag in de strijd om de bovenste plaats geducht spannen aan de Langebroekweg, als koploper Verburch op bezoek komt bij het op de 2e plaats staande Westlandia.

In de volgende oude doos: Westlandia – Verburch op 27 oktober 1968

Tonoudedoos