Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 473

Uit het Binnenhof van 9 december 1968

NAALDWIJK NAM REVACHE OP WESTLANDIA MET 1-0
(VAN ONZE COORESPONDENT)

Naaldwijk- Natuurlijk heerste er bij Naaldwijk – na afloop van de strijd tegen plaatsgenoot Westlandia – een opgewekte stemming. De witten hadden immers met 1-0 gewonnen en daardoor revanche genomen voor de destijds geleden 3-2 nederlaag terwijl zij bovendien hun leiderspositie versterkt zagen. Een overwinning ook, die men niet onverdiend mag noemen omdat er zich beslist meer hachelijke momenten voor Martin Grootscholtens veste hebben afgespeeld dan die voor Leen Tamerus. Maar ontevreden hoefden ook de Westlandianen niet te zijn omdat zij, ondanks hun gewijzigd elftal – Kees van Dam, Leo Fransen en Zwineksl ontbraken – best partij boden en in de laatste fase bijzonder dicht bij de gelijkmaker waren. Het is echter – qua spelpeil – een matige derby geworden/ De toeschouwers – waaronder Nederlands bekende oud- internationaal Bep Bakhuis – zullen dat de spelers niet euvel duiden. Het was koud, ongezellig weer en het veld was glad terwijl de zenuwen natuurlijk ook een rol speelden in deze sportief verlopen strijd. Werkelijk goede, verrassende en snelle aanvallen werden sporadisch opgezet, mede omdat geruime tijd het middenveld een soort “niemandsland” was. Beide ploegen legden het accent op de verdediging: alleen in de laatste fase toen de groen-witten achter kwamen rukten zij op en zou Naaldwijk nog kansen kunnen hebben krijgen door de ontstane ruimte.

Sfeerloze, matige wedstrijd

Behalve dus in die laatste fase was Westlandia ook in de aanvang gevaarlijk. Want nadat de witkielen hadden afgetrapt was het vooral Ton Ballering die de aandacht op zich vestigde door zijn snelheid en door enkele geraffineerd doorgekopte ballen naar Ton v. d. Voort. Diens voorzetten werden echter door doelman Tamerus bekwaam onderschept en ook het handige werk van Mulder sorteerde geen effect. Een kogel van Veldhoven vloog naast. De Westlandianen toonde een grotere inzet, maar de Naaldwijk defensie waarin Fr. V. Gallen en Dicky Hoogkamer en beste strijd speelden, hield stand en na een klein kwartier gingen de Naaldwijkers meer tot de aanval over. Jaap Alblas kon de eerste hoekschop nemen, die werd weggewerkt door Martin Grootscholten, ingekopt door Wuyts, maar uiteindelijk werd weggewerkt door G. Scholtes. Enkele minuten later een flitsende Naaldwijk-aanval waarbij Dekker langs Post kwam, een afgemeten voorzat gaf die echter keurig door Grootscholten onschadelijk werd gemaakt voor de voeten van de toestormende Jan Goedendorp. Gelijk trokken de groen-witten te aanval, maar Leo Kemmers gaf Ton v. d. Voort weinig kans.

Paniek

Gaandeweg bleek dat se aanvallen van Naaldwijk wat paniek in de Westlandia-achterhoede veroorzaakten., hetgeen onder andere tot uiting kwam in enkele onnodige hoekschoppen.
In die periode onderscheidde doelman Grootscholten zich, zij het dat hij bij een van zijn reddingen werd geblesseerd. Gelukkig kon hij verder spelen. Een kogel van Wuyts vloog naast en bij een verrassend goede en snelle Westlandia-aanval moest de voortreffelijke arbiter het fluitje wegens buitenspel hanteren, Westlandia zat natuurlijk niet stil. Ook Behrtel – die het moeilijk had tegen die lange Weststeyn – kon een hoekschop nemen. Naast. Toen moest Geert Scholtes nog eens op de lijn redding brengen terwijl ook de voet van zijn keeper de openingstreffer van Goedendorp in de weg stond. Daardoor werd met blanke stand gedraaid.

Tweede helft

Ook in de tweede helft zag het er lange tijd naar uit dat het nieuwe scoringsbord dat Naaldwijk aangeboden had gekregen – met een mooie klok van de Fa. Bram van Loenen _ geen dienst zou doen. Zeker na een snelle aanval tussen v. d. Voort en Ballering leek Naaldwijks defensie uit elkaar gespeeld, maar Tamerus kon ten koste van een hoekschop redding brengen. Nog een hoekschop kregen de gasten te nemen, maar beheerst kopte van Gaalen het leder door, waarna de witten het spel overnamen. De kogel van A. Hoogkamer was iets te hoog gericht. De toeschouwers konden zich nog niet verwarmen aan deze strijd en Naaldwijks penningmester zal ongetwijfeld van een hoge recette hebben gedroomd. Het spel golfde wel heen en weer al had Westlandia ’s defensie het beslist wat moeilijker dan die van de witten.
Maar in de 25e minuut kon Naaldwijks aanhang dan opveren. Ben Wuyts – handige speler – zwenkte naar rechts gaf een lage voorzet, waarop Goedendorp reageerde. Hij kon er niet bij en de kans leek verkeken, maar de bal belandde bij Dekker die inschoot en doordat Goedendorp de bal nog even opwipte kon de bal toch tussen enkele groen-witte verdedigers door in het net komen.
Dat was dus 1-0 voor Naaldwijk.

Westlandia reageerde met tegenbezoeken, maar Behrtel kon toch de gelijkmaker niet op zijn naam schrijven. Zelfs leek Naaldwijk de voorsprong te gaan verhogen. Eerst werd echter Wuyts en daarna Goedendorp in hun naar glorie ruikende solo gestuit. De vrije trappen leverden niets op. In de laatste fase zette Westlandia alles op de aanval. Ton v. d. Voort liet zich door Alsemgeest vervangen. Het ging in die laatste minuten geducht spannen voor Naaldwijks veste. Aanvoerder Harry Scholtes naar voren. Hij kreeg, in die allerlatste minuut nog een kans .... Maar tot teleurstelling van al wat Westlandia was ging de bal over en had Naaldwijk ,et 1-0 gewonnen.

Tonoudedoos

In de volgende Westlandiaan: Uit de Westlandiaan van 4 december 1968