Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 489

📁 Mooie verhalen 📅 woensdag 03 april 2019
Oude doos 489

Uit de Haagsche Courant van 21 april 1969

Velo behoudt kans op eervolle tweede plaats

Wateringen - VELO, dat nog een – theoretische – kans had op de titel, heeft er in de derby tegen Westlandia in Wateringen geen twijfel over laten bestaan dat het de mogelijkheden tot het laatst toe wenste te benutten. Verdiend trokken de Wateringers met 1-0 aan het langste eind.
Als mag dan het kampioenschap aan Velo dit seizoen voorbij gaan, een eervolle tweede plaats ligt nog volkomen in de lijn der verwachtingen en mogelijkheden. Verburch zakte door de 2-1 nederlaag bij het kampioen geworden Naaldwijk naar de derde plaats, terwijl Westlandia terugzakte naar de vijfde plaats achter Nieuwenhoorn.

In de schaduw van de kampioenswedstrijd Naaldwijk-Verburch traden Velo en Westlandia aan onder redelijke belangstelling. In de eerste speelperiode verzuimden de Westlandianen reële kansen te benutten. Ton Ballering, goed gelanceerd door Kees van Dam, knalde fraai in maar even fraai stopte doelman Zwinkels deze inzending. Na een kwartier spelen bracht Ben Krijger de bal naar Reijgersberg die op zijn beurt Jan Zwinkels lanceerde. Deze ontdeed zich fraai van zijn bewaker maar achterspeler Nico Zwinkels wist het dreigend gevaar voor Westlandia te bezweren.
Toen Wim Grootscholten op rechts de bal afspeelde naar aanvoerder Ton Ballering ontdeed deze zich van Ben Krijger maar zij voorzet vond het Velo doel geen afwerker. Ook de doorgebroken Jan Zwinkels vond een goed ingrijpende Harry Scholte op zijn weg.(Twee regels zijn niet meer leesbaar!)

Droompositie

Toen na 20 minuten Ben Krijger de bal miste bracht dit Ton Ballering in een droompositie, maar hij ging te gehaast te werk en knalde de bal tegen de paal. Direct daarop was Velo weer aan bod maar doelman maar doelman Martin Grootscholten wierp zich in de baan van de gevaarlijke voorzet die Aat Zwinkels losliet.
Toen Harry Scholtes miste kreeg invaller Schutte (Jan de Letter ontbrak) een unieke kans maar schoot jammerlijk naast het Westlandia-doel. Velo achterspeler Hans Grootscholten was kennelijk op het verkeerde speelveld terecht gekomen gelet op zijn handbalwerk. Tot achtmaal toe maakte deze speler hands. Met de 0-0 ruststand mochten de gastheren zeker niet mopperen.

Kans

Een wilde trap direct na rust van Hans Grootscholten beoordeelde doelman Martin Grootscholten verkeerd. Hij kwam te vroeg uit het doel waarna de bal over hem heen stuitte waarna Jan Zwinkels een niet te missen kans kreeg 1-0.
Westlandia viel nog even furieus aan maar de afwerking liet alles te wensen over. Toen Ton van Veldhoven zich wegens een voetblessure moest laten vervangen door Dook v. d. Ende was dit een verzwakking. Bovendien grep invaller v. d. Ende direct grof in tegen Ben Krijger. De vrije trap leverde echter voor Velo niets op
Een zwak moment van Wim Grootscholten leverde Jan Zwinkels een goede kans maar de boogbal ging juist over het Westlandia-doel. Na 25 minuten spelen raakte doelman Marin Grootscholten geblesseerd maar kon gelukkig de strijd beëindigen. Aan de andere kant rakte ook doelman Zwinkels geblesseerd toen Ballering hem hinderde. Was het eerste halfuur van deze tweede speelhelft duidelijk voor Velo, in de slotfase trachtte Westlandia nog even terug te komen om de gelijkmaker te bewerkstelligen. Maar de spelers lieten de kansen die er nog kwamen onbenut zodat Velo met 1-0 aan het langste eind trok
Direct na de wedstrijd toog het bestuur van Westlandia met aanvoerder Ton Ballering naar het sportpark De Hoge Bomen, om naast bloemen ook de gelukwensen aan te bieden aan zustervereniging Naaldwijk voor het behaalde kampioenschap.

In de volgende oude doos: Westlandia – Stolwijk op 24 april 1969

Ton(oude)doos