Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 490

📁 Mooie verhalen 📅 dinsdag 09 april 2019
Oude doos 490

Uit de Haagsche Courant van 28 april 1969

Westlandia revancheert zich op stug Stolwijk

Naaldwijk - De trouwe supporters, die gisteren het Westlandia-terrein voor de laatste maal in dit seizoen omzoomden, zijn wellicht met een zekere voldoening huiswaarts gekeerd. Immers hun favorieten trokken met 1-0 aan het langste einde tegen het bezoekende Stolwijk, waarmede zij tevens revanche namen voor de in Stolwijk geleden nederlaag.
Over het vertoonde spel zullen zij echter minder enthousiast huiswaarts zijn gekeerd, daar dit vooral in de voorhoede uiterst zwak was. Nu de competitie op één wedstrijd na is afgelopen, moet toch worden gesteld dat het voor de Westlandianen een enigszins teleurgesteld seizoen is geweest.

Na een aanvankelijk goede start, waarbij goed in de kopgroep werd meegedraaid, zakten de groen-witten af. Het is duidelijk geworden dat de verjonging in de achterhoede, die het vorig seizoen werd ingezet goed op toeren is gekomen. Dick Post, Martin Grootscholten en Nico Zwinkels blijken goede aanwinsten te zijn voor de defensie met routiniers Harry Scholtes en Wim Grootscholten. Op het middenveld zijn de jongere spelers Gerard Mulder en Frans Zeestraten beslist een vaste plaats in de groen-witte ploeg waard geworden. De slijtage is duidelijk waarneembar in de voorhoede. Deze zal dan ook voor de nieuwe trainer de grootste zorgen en problemen geven. Tempo en spelinzicht zullen hierbij bovenaan het verlanglijstje van de trainer staan.

Ook gisteren bleken de voorwaartsen de meest simpele kansen, vanuit de defensie en middenveld opgebouwd, onbenut te laten. Zeker in de tweede speelperiode hanteerde Stolwijk de buitenspelval, waarbij enkele malen duidelijk geheel ten onrechte een vrije kans de Westlandianen werd ontnomen door arbiter J. B. Meijsen die zich deze middag teveel door de grensrechters liet leiden. In de eerste speelhelft opende Stolwijk de score mar op advies van de grensrechter die voor buitenspel had gevlagd werd het doelpunt geannuleerd. Na ongeveer een half uur spelen brak Ton Ballering goed door. De door hem ingeschoten bal werd door de doelman gestopt maar de terugspringende bal was daarop een dankbare prooi voor de attent reagerende Kees van Dam die prompt scoorde: 1-0.

Buitenspelval

In de tweede periode drong Stolwijk ver op daarbij duidelijk spelend op de buitenspelval. De groen-witte defensie kreeg door de zeer handige spelverdeling in de Stolwijk-aanval veel werk, terwijl enkele malen door de bekende oog van de naald gekropen werd. Nadat doelman Martin Grootscholten was geslagen redde in eerste instantie Harry Scholtes op de doellijn, terwijl in tweede instantie met een keiharde kopstoot Wim Grootscholten het Westlandia-doel van doorboring vrijwaarde. Na een half uur spelen brak Kees van Dam door maar het ontbrak hem duidelijk aan sprintsnelheid zodat hij te vroeg de bal inschoot over de uitgelopen doelman en.... Over het doel.

Doelman Martin Grootscholten corrigeerde zichzelf toen hij bij een hachelijke situatie de bal liet glippen. Snel reagerend wierp hij zich op de bal, daarbij de gelijkmaker voorkomend. Tien minuten voor het einde brak aanvoerder Ton Ballering op rechts door, alwaar Kees van Dam met een gerichte kopstoot de Stolwijk-doelman dwong tot een spectaculaire sprong. Nadat zowel Westlandia als Stolwijk nog eenmaal dicht bij een treffer waren, kwam het einde van dit matig voetbal treffen, dat Westlandia twee punten opleverde.

Stand derde klasse C

1. Naaldwijk 21 32
  2. ADS 21 20
  3. Velo 21 27
  4. EDS 21 19
  5. Verburch 21 25
  6. IFC 21 19
  7. Nieuwenhoorn 21 24
  8. Stolwijk 21 16
  9. Westlandia 21 24
  10. Unio 21 14
  11. DRL 21 20
  12. Poortugaal 21 11

(Het zal niet veel gebeurd zijn, alle Westlandse ploegen in één klas!!)

In de volgende oude doos: Westlandia – IFC op 2 mei 1969 laatste wedstrijd 68/69.

Ton(oude)doos