Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 498

Oude doos 498

📁 Mooie verhalen 📅 maandag 03 juni 2019
Oude doos 498

Naaldwijks elftal beteugelt oude glorie

Jarig Westlandia (in 1972 was Westlandia 50 jaar geworden) kreeg precies wat het hebben wilde; show, vuurwerk, sensatie, kortom alle ingrediënten die het verblijf van de enkele honderden toeschouwers zaterdag op het sportpark van de jubilaris aangenaam maakten. Al verwonderde de “organisatie” zich er wel over dat niet de hele arena was omzoomd met voetballiefhebbers die de oud-internationals tegen het Naaldwijks elftal wilden zien acteren,
“We zijn de hele dag met een geluidswagen door het dorp geweest en het is toch stralend mooi weer”. Klonk het van achter de kassa. “Onbegrijpelijk dat er dan nog zo weinig voor zo een wedstrijd bestaat”.

Een duel waarin “goud van oud” en de Naaldwijkse “mixture” vooral tijdens de tweede helft veelvuldig flonkerden en waarin ook goed vuurwerk werd ontstoken. Bleef de score bij de thee op 1-0 steken, na het laatste fluitsignaal van de matig leidende arbiter van Antwerpen was de man met de cijfers toch achtmaal in beweging geweest (4-4).

Een verdienstelijk resultaat, vooral voor de Naaldwijkse gelegenheidsformatie. Al had de coach Koos Grootscholten weinig anders verwacht. “Er zat teveel kwaliteit in dit elftal om een pak slaag tegen de oudjes op te lopen. Er is heel leuk gevoetbald, al heb ik als Westlandia-trainer weinig aan zo ’n wedstrijd”. Waarmee hij dan bedoelde, graag een elftal zoals dat zaterdag aantrad, te willen coachten, maar zich moet neerleggen bij de aanwezigheid van twee goed draaiende clubs in één dorp.
Het “waarom eigenlijk” was bij het zien van de wedstrijd het knappe spel van de Naaldwijkse elf, een logisch veel gehoorde kreet langs de afrastering en op de tribune. De manier waarop Gerard Mulder de soms nog steeds flitsende Fons v. Wissen passeerde en de wijze waarop aanvoerder Nico Zwinkels enkele keren uitgezonderd ex Ajax-vedette Kees Groot tot staan bracht, sprak de mensen immers aan. De handen gingen in de twintigste minuut dan ook stevig op elkaar voor de openingstreffer die soepel draaiende Leo Dekker na een fraaie combinatie met opgekomen Juri Rombout liet noteren 1-0.

Pech

De “oranje-oudjes” hadden even later we pech bij het afronden van een oogstrelende aanval. Frans Bouwmeester, gezet maar nog steeds overijverig, prikte de bal precies op het hoofd van Kees Groot, die beheerst naar de vrijstaande Henk Schouten kopte. Martin Grootscholten, weer helemaal op niveau, graaide met succes naar een kopbal van de ex Feijenoord-vedette. Tijdens de thee gaf de drumband Fusica, voorzien van een aantrekkelijk peloton majorettes, een staaltje van haar kunnen weg.
In de kleedkamer liet Koos Grootscholten Westlandia-schakels als Ton van Veldhoven, Ton Ballering en Joop van Holsteijn zich verkleden ten gunste van Dick Post, Dook v. d. Ende en Kees van Dam. Ook na de pauze liet de groen-witte equipe zich nauwelijks intimideren door de technisch goed getructe maar toch wel tempo tekort komende “vergane glorie”. Leo Dekker aarzelde in de 13e minuut niet om met een harde schuiver de stand naar 2-0 te tillen. Dat was de oranje-garde net iets teveel. Schakels als Roel Wiersma en Kees Groot konden het moeilijk verwerken en reageerden hun agressie wat onsportief en kleuterachtig af op scheidsrechter, grensrechters en tegenstanders.

Marge

Twee minuten later verkleinde Bouwmeester via een knappe “een-twee” met Schouten de marge tot 2-1. Nog geen 60 seconden later wijzigde Dick Hoogkamer de stand, door na goed werk van Dick Post, de goed keepende Piet Lagarde te omspelen en de bal achter de ex-Enschede-doelman te deponeren (3-1),
Even stokte het schuttersfestijn totdat Kees van Dam net iets te hardhandig Frans Bouwmeester in zijn opmars afremde. Martin Grootscholten ging echter precies naar de goede hoek om de strafschop van Groot onschadelijk te maken. Fons van Wissen corrigeerde even later via een schijnbeweging goed (3-2). Ted Scholtes nam het leer vanuit de aftrap mee, om met een hard schot dat via de paal in het net caramboleerde 4-2 te scoren. Rinus Bennaars bracht de oudjes in de slotfase weer dichterbij 4-3 terwijl Henk Schouten in de laatste minuut met een boogbal over uitgelopen Grootscholten de eindstand op 4-4 bepaalde.
(De wedstrijdbal die ik ter gelegenheid van mijn afscheid bij Westlandia 1 cadeau heb gekregen bewaar ik nog altijd voor een mogelijk komend Westlandia-museumpje)
In de volgende oude doos no. 499 “Het interview van de Westlandse courant vlak voor mijn afscheidswedstrijd”.
In de oude doos daarop nummer 500 speel ik mijn laatste wedstrijd voor Westlandia 1 tegen VOC uit Rotterdam.)

Ton(oude)doos