• Het verhaal van de samenwerking tussen Ajax en Westlandia

20 jul 2020
  • We praten hierover met Paul van der Meer, de vaste contactpersoon van Westlandia met Ajax.

Op 31 oktober 2018 ging het samenwerkingscontract tussen Westlandia en Ajax in. Daar was wel enig overleg aan vooraf gegaan. Westlandia was na onder andere ADO Den Haag en Sparta weer op zoek naar een partnerclub uit het betaald voetbal.

Eerder dat jaar op 11 mei 2018 werd in het stadion van PEC Zwolle als donderslag bij heldere hemel aan Westlandia de belangrijkste prijs in de categorie jeugdopleiding in het amateurvoetbal uitgereikt: De Rinus Michels Award. Naast een strakke organisatie en gekwalificeerde trainers op alle niveaus was Westlandia op dat moment echt onderscheidend met het maken van video-analyses.

Ajax was op zoek naar strategische samenwerkingspartners in het amateurvoetbal buiten de eigen Amsterdamse regio. Ajax is gebaat bij een hoog niveau van de jeugdopleiding van amateurclubs. De ploeg uit Amsterdam kent verschillende niveaus van Partnership.

Door de Rinus Michels Award kwam Westlandia in beeld bij Ajax. Westlandia ging voor het hoogste niveau: “partnerclub met ster”. Dat leverde een hechtere samenwerkingsband op en meer en betere hulp op, bijvoorbeeld op het gebied van trainingsmethodes. Ajax volgt uiteraard de ontwikkeling van talentrijke spelers bij Westlandia. Als spelers door andere BVO’s worden benaderd, geeft Westlandia dat door. Voor Westlandia is samenwerking met een BVO van zo’n hoog niveau inspirerend en het kan nuttige informatie opleveren, waardoor de eigen jeugdopleiding verder kan groeien.

Enkele weken voor het ondertekenen van het samenwerkingscontract met Ajax kwam Paul vd Meer in beeld. Ton van Marrewijk, toen nog jeugdvoorzitter, benaderde de nietsvermoedende oud-speler van Westlandia 1 om de vaste contactpersoon met Ajax te worden. Paul vond het wel een uitdaging en stapte vervolgens in ‘het Ajax-verhaal’.

Hij is de contactpersoon van Westlandia bij Ajax. Hij heeft regelmatig contact en speelt de verzoeken van Ajax door naar Westlandia en andersom. Paul overlegt over het inplannen van thema-avonden en zorgt dat de juiste personen vanuit Westlandia kunnen deelnemen. Bovendien kiest Paul activiteiten uit die Ajax aanbiedt aan de partnerclubs.

Activiteiten met Ajax
    Inmiddels zijn er al diverse activiteiten samen met Ajax georganiseerd.

Er hebben al verschillende thema-avonden plaatsgevonden, zoals eerder dit seizoen, toen de selectietrainers de onderbouw (12 jaar en jonger) een presentie bijwoonden over hoe het er bij Ajax in de onderbouw aan toe gaat. De jeugdtrainer van Ajax gaf bijvoorbeeld aan dat het goed is voor het verbeteren van de techniek, als er niet alleen op kunstgras getraind wordt, maar ook op gras, op zand, op asfalt, op pleintjes enz.

Westlandia speelde een aantal weken later met 2 teams partijtjes ‘straatvoetbal’ op De Toekomst.  Een seizoen eerder waren de jeugdselectieteams van de onderbouw ook al te gast voor onderlinge wedstrijden.

Op een woensdagmiddag in oktober 2019 werd er door Ajax op De Hoge Bomen een Talentendag voor de regio georganiseerd, waar veel jonge talentjes op af kwamen, zelfs uit Zeeland en België! De spelertjes werden door scouts beoordeeld en Westlandia keek gelijk een beetje mee.

Jeugdspelers van Westlandia mochten ballenjongen zijn bij o.a. de wedstrijden Ajax – PSV en Ajax – ADO Den Haag.

Er werd een Ajax Clinic georganiseerd, waarbij je kon ervaren om te trainen als een Ajax-speler. De WOS maakt daar een item over.

Ajax Camp bij Westlandia: je kan je nog opgeven!

In de schoolvakantie organiseert Ajax bij Westlandia een Ajax Camp van 27 t/m 31 juli bedoeld voor spelers en speelsters van 6 – 16 jaar. Dit betekent 5 dagen trainen onder leiding van Ajax jeugdtrainers.

‘Bij een Ajax Camp week komen alle facetten van de unieke Ajax-trainingsmethode aan bod. Denk aan balcontrole, snel voetenwerk, passeertechnieken, passen/trappen, positiespel en partijspelen. Elke dag verbeter jij je vaardigheden onder leiding van de Ajax Camps & Clinics coaches.’

Op de website van Westlandia vind je een video en allerlei andere nodige informatie over dit Ajax Camp. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Samenwerking verlengd
    Per jaar wordt bekeken of de samenwerking met de Partnerclubs wordt verlengd. Paul geeft aan dat Westlandia en Ajax ook het in komende hun samenwerking zullen voortzetten en dat Westlandia opnieuw is ingedeeld in de hoogste categorie.

Ik heb nog vergeten aan Paul te vragen of hij niet per ongeluk een Feyenoord fan is.

JvdM