Home » Nieuws » In Memoriam Jan van der Klaauw

In Memoriam Jan van der Klaauw

📁 Nieuws 📅 donderdag 27 juni 2019

16-8-1928 5-6-2019

Op 10 juni ontvingen wij het droeve bericht dat één van de spelers van het 1e team uit 1954 was overleden. Jan was 90 jaar oud en was zijn leven lang Westlandiaan gebleven, schreef zijn dochter in een begeleidend briefje. Slechts 1 speler heeft Jan overleefd en wel zijn spits Piet Jansen.

Jan van der Meijs en ondergetekende hebben Jan enkele jaren geleden bezocht in zijn stad Purmerend alwaar hij sinds de jaren zestig woonde en werkte. Jan heeft toen een interview afgenomen onder de kop “Een Westlandiaan in de vorige eeuw”. Daarin kwamen al zijn jeugdzonden en voetbalgeluk aan de orde. Met zijn vader Nol, bestuurslid en lid van de elftalcommissie, mocht hij achterop de fiets mee naar Westlandia aan de Middelbroekweg met zijn sobere voorzieningen, een houten keet, een zinkenbak op het dak waarin met de hand slootwater werd gepompt en wel 2 kranen om te wassen.
Zwemmen in de bak van de watertoren, één van de vrienden hield dan de wacht voor onraad, een kapot ruitje verschafte de mannen toegang
Als junior speelde hij in een bijzonder sterk elftal waarbij één uitslag van 24-0 nog in zijn herinnering zat.

Jan was in Westlandia 1 linksback, had een hekel aan lopen en gaf, als de rechtsbuiten wilde passeren, hem een hand. Vele keren werd er na de training nog wat nagepraat bij Bram v. Uffelen, die in zijn schuur verwarming had en er stond dikwijls een borrel klaar. In 1953/1954 werd Jan, nu precies 65 jaar geleden, kampioen met Piet Verbeek, Coen Bentvelzen, Aad Noordermeer, Bep van der Klaauw, Gerrit van Schie, Henk Vollebregt, Jan Koppert, Jan Noordermeer, Bep Hakkaard, Aad van Zeijl, Piet Jansen, Aad van Dam en trainer Henk Peeters.
Met 12 tot 15 bussen werd er koers gezet naar Lisse alwaar promotie werd beslist middels een 1-0 overwinning en werd Westlandia na 31 jaar voor de eerste maal DERDE KLASSER. Jan vond dat sensatie en een grote belevenis. Deze elftalfoto prijkt nog altijd in de toen in gebruik zijnde bestuurskamer.

Jan is in 1956 voor zijn werk naar elders vertrokken en heeft Westlandia fysiek vaarwel gezegd, maar zijn hart bleef in Naaldwijk bij die groen/witte club. Zijn dochter meldde dat aan ons, dat hij ondanks dat zijn herinneringen hem in de steek lieten, bij het horen van Westlandia een glimlach van oor tot oor niet tot de uitzonderingen behoorde. Westlandia verliest in hem een fan uit de oertijd van Westlandia, moge hij rusten in vrede

Namens het bestuur Ton Ballering