Home » Nieuws » Nieuws senioren » Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale.

Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale.

📁 Senioren 📅 zondag 17 juni 2018
Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale. Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale. Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale. Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale. Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale. Een enerverende Westlandse derby in de Haaglanden Voetbal finale.

Na een meeslepende en uitputtende slijtageslag deden alle Westlandianen in de beslissende strafschoppenreeks, wat er van hen verwacht werd: nl hun strafschoppen benutten, waar de aanvoerder van FC ’s-Gravenzande Roy Vermolen als enige zijn strafschop miste.

Vooraf

Op het complex van Velo aan de Noordweg in Wateringen speelden FC ’s-Gravenzande 1 en Westlandia zo1 tegen elkaar in een ware broederstrijd, waarbij bakken vol prestige op het spel stonden. Het groen en wit tegen bosbessenblauw en bordeauxrood, het was zondag tegen zaterdag, het was 3-de Divisie tegen Hoofdklasse, het was Naaldwijk tegen ’s-Gravenzande. De finale om de Haaglanden Voetbal Beker was het grote meetmoment: “The best of the Westland”.

Waar trainer Richard Elzinga een team het Velo-gras opstuurde, waarmee hij bijna nacompetitie pakte, kwam trainer Edwin Grünholz met een fantasievolle opstelling op de groene Wateringse mat. Hij miste nogal wat vaste basisspelers. Zo kwam hij op het idee om met Jedsel Markes op rechts achterin te laten beginnen en stonden de jeugdspelers Vince van der Knaap en Desley Bransen in de basis.

Scheidsrechter van dienst was Luca Cantineau, nog jong en onlangs gepromoveerd naar de Masterclass van de KNVB. Hij leidde de wedstrijd soeverein en foutloos. Zijn assistenten waren de broers Jordan en Jorick Weterings.

De wedstrijd

Na een zenuwachtig begin met een schot over en een voorzet van Patrick Triep was het bij de allereerste goede aanval van Westlandia raak. Jeroen Spruijt werd net over de middenlijn aangespeeld en begon aan een weergaloze solo richting het doel van Danny Koning van FC ’s-Gravenzande. Via een soort kluts kwam de bal voor de voeten van Brandon Tichem die de bal in het doel prikte. Er volgde nog een paar kansen voor Westlandia. Mark van der Zalm stuurde Jeroen Spruijt de diepte in. Hij ging in volle vrijheid op Danny Koning af. Die blokte het schot van Spruijt. Niet veel later kwam S. weer in een schietpositie. Zijn schot verdween in het doel, maar vanwege buitenspel van Vince van der Knaap bleef het 1 – 0.

Na een half uur spelen kwam de bal uit een voorzet van Roy Vermolen na enige onzorgvuldigheid in de verdediging van Westlandia met een gelukje voor de voet van Yuri Westhoff. Dat betekende meteen 1 – 1. In het vervolg van de eerste helft drong FC ’s-Gr. aan en kreeg Frank Broos de bal via een subtiel hakje mee. Edgar Leerdam keerde zijn schot. Ineens zagen we een rollende ’s-Gravenzander in het strafschopgebied, na een confrontatie met Marko van der Knaap zonder consequenties in de vorm van een penalty. Nogmaals Frank Broos had een artistiek schot met een curve, dat op de vuisten van Edgar Leerdam eindigde. Beide ploegen gingen rusten met een 1 – 1 stand.

Na de rust wisselde Edwin Grünholz Vince van der Knaap en Desley Bransen voor Lévi Gardien en Leroy Klootwijk. FC ’s-Gravenzande bleef ongewijzigd.

De eerste kans was voor Yuri Westhoff. De bal werd overgetikt door Edgar Leerdam. Een actie met Spruijt en Zalm liep uit op een terugspeelbal op keeper Danny Koning. De indirecte vrije trapvrije trap leverde niets op.

Er waren kansen over en weer voor beide doelen. Mark van der Zalm had nog een fraai schot, dat over ging. Hetzelfde gebeurde bij vuurwerk van de ’s-Gravenzanders Samet Dag en Yuri Westhof.

Toen Sander Koeleman mocht aanleggen voor een vrije trap op het doel van Edgar Leerdam, ging Frank Broos pontificaal op het gras zitten en begon schoenen en sokken uit te doen. Scheidsrechter Cantineau keek het eens aan van enige afstand, maar liet geen verzorging toe. Waarop Frank Broos eieren voor zijn sokken en schoenen koos. De vrije trap van Sander Koeleman kwam in de handen van Edgar Leerdam. Niet veel later bleek dat de schoenentruck van Frank Broos toch een mooi doel diende. Met versgestrikte schoenen gaf hij vanaf de achterlijn voor op Yuri Westhoff, die bij de eerste paal de bal binnen werkte. 1 – 2.

Westlandia wisselde Salah el Mhamdi voor Jericho Valentijn, een jeugdspeler. Dat bleek een versterking in de verdediging van Westlandia. Hij nam met aanzienlijk succes de bewaking van Yuri Westhoff op zich.

De kansen voor beide doelen bleven komen en gaan. Ruben de Groot miste van de rand van de 16, Spruijt zette Markes vrij voor de keeper. Na een half uur kwam dan toch de gelijkmaker. Weggestuurd door Zalm bracht Spruijt de 2 – 2 op het scorebord. Niet veel later begon Jericho Valentijn aan een aanvallend avontuur. Hij kaatste mat Anwar Beeldstro en kwam rechts van het doel uit. Met een verwoestend schot ranselde hij de paal. Westlandia wilde een verlenging voorkomen. Jedsel Markes kreeg nog een goede kans op de winnende, maar er moest uiteindelijk toch verlengd worden. Twee keer een kwartier.

De verlenging

In de verlenging werd er ook niet meer gescoord. De krachten vloeiden weg bij de spelers. Roy van der Sar kwam nog in het veld voor Jedsel Markes. Hij bracht nieuw leven in de Westlandia aanval, maar geen doelpunten.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Voor Westlandia schoten achtereenvolgend Jeroen Spruijt, Brandon Tichem, Mark van der Zalm, Leroy Klootwijk en Edgar Leerdam( keeper tegen keeper) de bal in de touwen. Bij FC ‘s- Gravenzande waren Ruben de Groot, en Frank Broos trefzeker, maar niet aanvoerder Roy Vermolen. Hij mikte te hoog. Dat Patrick Triep en Niels Vonk nog raak schoten maakte niet meer uit.

Westlandia won voor de tweede achtereenvolgende maal de Sir Winston Cup en een mooi trainingskamp in de winterstop. Felicitaties voor spelers, begeleiding en staf van RKVV Westlandia met een fantastisch resultaat. FC ’s-Gravenzande kon met opgeheven hoofd terug naar het Breje Durp, maar Westlandia vertrok met de hoofdprijs naar Naaldwijk.

JvdM

Met foto's van Cor Spruijt

Deel dit artikel met je vrienden

Afgelastingen