Home » Senioren » Zondag » Knaap volgens…Johan Voskamp.

Knaap volgens…Johan Voskamp.

📁 Zondag 📅 dinsdag 28 mei 2019
Knaap volgens…Johan Voskamp.

Johan Voskamp kent Marko van der Knaap als trainer van het Westlands Elftal en als verslaggever van de WOS en hij is, zoals hij zelf zegt ’idolaat van Marko’. Johan interviewde de aanvoerder van Westlandia talloze malen na afloop van een wedstrijd. En bij het Westlands Elftal was dezelfde Marko het verlengstuk in het veld van de trainer Johan Voskamp. Het interview met hem vond plaats in een Liers etablissement onder het genot van een goed glas bier.

Loftuitingen.

Johan is heel lyrisch over Marko: ‘Hij weet wat hij kan en wat hij niet kan. Hij kan een wedstrijd lezen en een wedstrijd doen kantelen. Net als Grünholz. Tegenwoordig gebeurt dat ook letterlijk, als Marko er wordt uitgehaald.’

‘Hij heeft een neusje voor waar de bal terecht komt, hij geeft altijd rugdekking en is in het veld ook altijd aan het coachen.'

‘Knaap kan slecht voetballen, dan is hij nog goed. Alles in het belang van het team.’

‘Hij is een geboren leider.’

‘Zoals hij een scheidsrechter bespeelt, ze kennen hem allemaal. Hij mag een scheidsrechter aanraken. Niemand anders moet dat proberen. Hij mag het.’

‘Zijn snelheid van handelen is in de loop der jaren minder geworden, maar hij staat wel altijd op de goede plaats.’

Johan zag Marko voor de eerste keer voetballen, toen hij na 3 jaar FC Omniworld terugkeerde naar Westlandia.

‘Vanaf het eerste moment heb ik hem opgenomen in het Westlands Elftal. Sindsdien heeft hij geen wedstrijd gemist.’

De ranglijst van meeste wedstrijden in het W. E. wordt aangevoerd door Ruud Zuijderwijk met 33 wedstrijden, Marko volgt als goede tweede met 25 wedstrijden en derde is Danny Bijl met 21 wedstrijden.

Interviews.

Als aanvoerder is Marko intussen een bekende stem bij de WOS. En Johan heeft menig interview met hem gehouden. ’Hij is altijd reëel. Als hij gewisseld werd en je vraagt naar het waarom, dan zegt hij bijvoorbeeld dat er meer aanvallend gespeeld moest worden. Hij is dan niet boos of beledigd, maar begrijpt de keuze van de trainer.

Het Westlands Elftal.

‘In het Westlands Elftal heeft hij een belangrijke rol. Hij zorgt voor de saamhorigheid in het team, dat het onderling klikt. Hij weet nog iets positiefs uit iets negatiefs te halen. Ik heb hem ook nog nooit iets negatiefs horen zeggen.’ Bij de warming up voor de wedstrijd heeft Marko een belangrijke rol.

Voetbalhumor.

We speelden met het Westlands Elftal tegen ADO Den Haag. Er werd een waterpauze ingelast. ‘Ik hield een praatje en ik zie Marko met pretoogjes staan luisteren. Hij heeft met een bidon mijn stoeltje nat gespoten met als gevolg dat ik de rest van de wedstrijd met een nat kruis op mijn stoeltje zat.’

Johan kon daar achteraf wel om lachen.

Belangrijke wedstrijden.

Als verslaggever was Johan bij een aantal belangrijke wedstrijden van Westlandia. Hij was in Barendrecht bij de wedstrijd tegen Feyenoord. Heel Naaldwijk was uitgelopen. René van Schie speelde een belangrijke rol in de overwinning. En er was de act van sponsor Hans van der Valk. Hij zou met de beker uit een vliegtuig springen. Dat kwam er niet van. Hij kwam met een parachute op zijn rug en de beker uit de kleedkamer lopen.

In Almere was Johan erbij. Westlandia won die wedstrijd met 2 – 1. Met 21 bussen was heel Naaldwijk naar Almere gereden. Johan weet nog goed dat in de rust al het bier al op was.

Het eerste doelpunt was van Ton Wüstefeld, hij scoorde net als Wim Jansen van Feyenoord op 6 mei 1970 in de Europacup wedstrijd tegen AC Milan, met een wellicht als voorzet bedoelde bal. ( Johan is ook een ‘die hard’ Feyenoord fan.) Marko scoorde de tweede uit een diepe bal van Ruud Bijl.

Daar was weer een act van sponsor Hans van der Valk. Hij kwam uit een helikopter, die op de middenstip geland was. Met de cup in de hand stapte hij uit en hief de cup ten hemel. Het scheelde maar heel weinig of de cup was in draaiende wieken terecht gekomen.

Ook het laatste kampioenschap van Westlandia voorzag Johan van radiocommentaar. Hij zag Westlandia met 2 – 0 verliezen. Het kampioenschap werd binnengehaald, omdat concurrent De Dijk ook verloor.

Er was weer een act van Hans van der Valk. Deze keer kwam hij te paard het veld oprijden na afloop van de wedstrijd. Met de cup in de hand. Na deze kampioenswedstrijd had Johan Marko opgezocht. Hij zat rustig in de kleedkamer een ‘sjekkie’ te roken.

BBQ-tje bij Marko.

Johan was een keer bij Marko thuis, bij een barbecue. Het was heel gezellig en laat. ‘Toen ik wegging, hoefde ik mijn licht niet aan te doen. Hans Bos was er ook. Hij vergat weg te gaan en bleef slapen.’

‘We moeten nog gaan vieren dat hij 40 is geworden. Dat wordt van de zomer, denk ik.’

Westlands Elftal(2)

Er staan 2 wedstrijden van het Westlands Elftal op stapel in het kader van het afscheid van Marko.

Op 27 juli: Westlands Elftal – Westlandia zo 1.

Een thuiswedstrijd voor Marko op Sportpark De Hoge Bomen. Hij speelt een helft mee met het Westlands elftal en een helft bij zijn eigen ploeg.

Op 30 juli: Westlands Elftal – Barendrecht.

Bij KMD op Sportpark Suydervelt.

Johan vindt dat Marko een waardig afscheid verdient. Hij heeft veel betekend voor Westlandia, maar ook voor het Westlands voetbal.

JvdM

De foto van het Westlands Elftal komt van Johan Voskamp. Hij schreef er bij: ‘Marko met haar.’