Home » Senioren » Zondag » Knaap volgens…Chris Koehler.

Knaap volgens…Chris Koehler.

📁 Zondag 📅 zaterdag 08 juni 2019
Knaap volgens…Chris Koehler. Knaap volgens…Chris Koehler. Knaap volgens…Chris Koehler. Knaap volgens…Chris Koehler.

Chris Koehler heeft Marko van der Knaap zien komen en zien gaan. Chris is een iconische Westlandiaan, die erbij was toen de club uitgroeide tot een toonaangevende vereniging in de regio. We praten met de oud secretaris van RKVV Westlandia over Marko in het nieuwe kantoor van Visser&Koehler aan de secr. Verhoeffweg 23 te Naaldwijk.

Van Heenvliet naar Naaldwijk.

Chris komt uit Heenvliet, waar hij met twee maten een voetbalvereniging oprichtte. Hij had toen al een administratiekantoor in Naaldwijk. Westlandia had hij leren kennen, toen hij betrokken was bij GDA. Op zondag ging hij weleens kijken bij Westlandia. Op een zondag werd hij aangesproken door Ab van Dijk( toen lid van het jeugdbestuur van Westlandia en een klant van Chris, nu bestuurslid bij SV Honselersdijk). Hij zei: ‘Jan Endlich wil jou spreken.’ Dat was de toenmalige jeugdvoorzitter. Dat gesprek vond plaats en ‘zo ben ik er in gerold. Het verenigingsgevoel en de uitstraling spraken mij aan.’ Hij begon als toernooi secretaris bij de jeugd. Een jaar later werd hij jeugdvoorzitter en stroomde vervolgens als secretaris door naar het hoofdbestuur. Momenteel is hij nog actief als speaker met een onmiskenbare Westlandia ondertoon bij thuiswedstrijden van Westlandia za1 en Westlandia zo1.

Marko van der Knaap in beeld.

Marko speelde bij SVV/SMC en hij ging daar weg. Chris weet niet meer wat de reden van zijn vertrek bij de Schiedamse club was. Hij weet wel,’ dat de trainer van de A1, Bob van Bohemen er een belangrijk aandeel in had, dat hij naar Westlandia kwam’. Vanaf het allereerste begin viel Marko op bij Chris. Zijn hele uitstraling. Chris was met zijn bedrijf ook sponsor van de A1. Aan het begin van het seizoen organiseerde hij altijd een barbecue voor alle spelers en hun ouders. Zo leerde je iedereen kennen. Dat schiep een band. Dat team werd thuis tegen DHC kampioen door een overwinning van 1 – 0, met volgens Chris een doelpunt van Joost van Schie. Er stond 1000 man publiek langs het veld. Dertig jaar geleden was de band met de achterban groter.

Zoekplaatje

De verzorger van de A1 was Wim van Staalduinen. Hij was een ’s-Gravenzander en kende Tiny van der Sar. Bij hem kwam het idee vandaan om ter herinnering aan dat kampioensteam een schilderij te laten maken door de bekendste schilderes van het Westland. Hoe dat exact in zijn werk ging en of er geschilderd is aan de hand van een foto weet Chris niet. Hij kreeg het schilderij als aandenken namens de hele A1 selectie en hing het op in zijn kantoor aan de Stokdijkkade. Na de verhuizing naar het huidige kantoor is het uit het vizier geraakt. Gelukkig zijn er de foto’s nog. De spelers kregen als herinnering een foto van het kampioensschilderij.

We bekijken het exemplaar van Marko van der Knaap. Samen met kantoorgenoot en ex- Westlandiaan Joey Visser worden alle spelers benoemd.

Ze herkennen er veel, maar het is een echt zoekplaatje. Chris herkent zich zelf. Wouter Vijverberg en Joost Heemskerk zijn herkenbaar en Joost van Schie. Theo Verbeek en Aad Bol zijn afgebeeld. En heel veel flesjes bier bij allerlei spelers. Het was een dolle boel op het schilderij. Maar waar Marko van der Knaap staat. Dat is niet helemaal duidelijk. De foto van dit schilderij staat bij het verhaal van Jasper van Dijk.

De voetballer Marko van der Knaap.

‘Op het veld is hij heel dominant op een positieve manier. Hij valt op door zijn positiespel en zijn spelinzicht. Als er iemand met een bal op hem af komt, zie je hem kijken en wachten en het eindigt er altijd mee, dat hij de bal heeft. Hij is een echte winnaar. De allereerste keer, dat hij in het eerste speelde, was tegen Wilhelmus uit. Richard Grootscholten liet hem debuteren.’

‘Toen had ik al het idee: óf hij wordt vaste basisspeler óf hij wordt weggehaald.’ Beide dingen gebeurden.’

Marko vertrok naar FC Utrecht, trainer Mark Wotte zag het in hem zitten. ‘Bij zijn vertrek, wensten wij, Richard Grootscholten en ik hem succes en drukten hem op het hart: “Marko stop niet met je studie”. Hij deed het CIOS in Goes.

Die studie heeft hij niet afgemaakt.’

Na FC Utrecht en 3 jaar FC Omniworld kwam Marko weer terug bij Westlandia. Vanaf dat moment heeft hij onafgebroken, tot aan dit seizoen in Westlandia zondag 1 gespeeld. ‘Marko stond aan de wieg van de verdere professionalisering van het hele selectie voetbal bij Westlandia. Hij had vaak goede ideeën, wilde soms sneller gaan en we hebben menige discussie gevoerd.’

Slachtoffer van practical jokes?

Of Chris tijdens de trainingskampen weleens het slachtoffer is geweest van een of andere grap of grol van Marko?

‘Nee , dat niet. Ik zei altijd, als iemand rottigheid uithaalt dan weet ik je te vinden.’

‘Over één keer ben ik onzeker. Het was op Malta. Er was een lunch. De tafel stond gedekt met allerlei schotels. De eerste was gevuld met garnalen. Iemand zei: Chris wil jij als eerste opscheppen. Toen ik dat wilde doen, kwam ineens het hoofd van Steven van der Mark uit de schotel omhoog. Ik schrok me het Lazarus en gaf Steven een vreselijke oplawaai.

Ik weet eerlijk gezegd niet of Marko daar iets mee te maken had. Er waren er meer die grappen uithaalden. Die arme Steven van der Mark heeft nog wel enige tijd pijn gehad van mijn uithaal.’

Advies aan Marko.

‘Het is een heel goede zaak, dat Marko in het technische hart van de vereniging wordt opgenomen. Hij ziet het en kent het voetbalwereldje. IK zou hem wel willen adviseren om geduld te hebben.’

‘Hij is iemand van: Vandaag een idee, moest gisteren al uitgevoerd zijn.’